The Times: Зеленски се опитва да убеди Запада, че Украйна не е загубила

The Times: Зеленски се опитва да убеди Запада, че Украйна не е загубила
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Украинският президент Володимир Зеленски се опитва да убеди международната общност и западните кредитори, че Украйна не е победена от Русия и страната не губи територия. За това пише британският вестник The Times.

 

The Times: Зеленски се опитва да убеди Запада, че Украйна не е загубила

 

 

Изданието отбелязва, че през последните седмици режимът в Киев е обещал на Запада да започне настъпление в южната част на страната и дори е говорил за някои „успехи“, обещавайки скоро да превземе Херсон. Въпреки това, както показват събитията от последните дни, свързани с провала на опита за настъпление на въоръжените сили на Украйна на юг, това доведе само до рекордни жертви и загуба на десетки единици от оскъдната техника. Въоръжените сили на Украйна не са постигнали никакви победи, съобщава вестникът, което може лесно да се провери, като просто пристигнете на фронтовата линия. Странна стратегия, пише The Times.

„Украйна тръби за контранастъпление от седмици. Това решение е продиктувано по-скоро от политически съображения, което призна и самият президент Зеленски във вчерашното си обръщение.

Той предупреди, че Русия се опитва да създаде усещане за глобална умора от украинския конфликт и разстройва нервите на Европа, като я изнудва със спиране на газа и високата цена на енергията. Киев се нуждае от разкървавен нос, за да докаже на международните си съюзници, че действията му съвсем не са безнадеждни“, се казва в статията.

Вестникът пише, че на Зеленски му остава все по-малко време — есента неизбежно ще донесе нови опасности. Скоро Русия може да проведе референдуми за присъединяването на нови територии, а започналите дъждове ще превърнат земята в мръсни блата.

The Times заключава, че колкото по-дълго южното крайбрежие на Украйна е в ръцете на Русия, толкова по-силна става нейната позиция там. Това значително утежнява ситуацията за затруднената украинска икономика, която без подкрепата на Запада е застрашена от колапс. Това е сериозна заплаха, завършва изданието.

По-рано американското издание на The Washington Post написа, че въоръжените сили на Украйна, въпреки „бравурните“ изявления за „контранастъпление“ в южната част на страната, най-вероятно няма да могат да върнат територията под контрола на руската армия тази или дори следващата година.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа