Расте подкрепата за единен отговор на ЕС на руското нашествие в Украйна

Расте подкрепата за единен отговор на ЕС на руското нашествие в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2022
  • Share:

Проучването „Стандартен Евробарометър“ от лятото на 2022 г. показва, че гражданите имат все по-голямо доверие в ЕС и продължават силната си подкрепа за отговора на ЕС на руската агресия срещу Украйна, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България.

 

Огромно мнозинство от гражданите подкрепят действията за намаляване на зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Одобрението за еврото е достигнало най-високото си равнище досега. Европейците обаче са все по-загрижени за икономическото положение в ЕС и в собствената им страна.

Проучването, проведено през юни—юли 2022 г., показва, че 65 % от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС — увеличение с три пункта в сравнение с подобно проучване, проведено през януари—февруари тази година, преди агресията на Русия срещу Украйна. Положителният имидж на ЕС понастоящем е 47 % (+ 3 процентни пункта), което е най-високото му равнище от есента на 2009 г. насам.


Почти 80 на сто от европейците подкрепят икономическите санкции, наложени от ЕС на руското правителство, дружества и физически лица. Почти седем от десет интервюирани (68 %) подкрепят финансирането на доставката на военно оборудване за Украйна. Абсолютното мнозинство от анкетираните са доволни от реакцията както на ЕС (57 %), така и на своите национални правителства (55 %).

Преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни, че ЕС следва да инвестира във възобновяеми енергийни източници (87 %) и да намали зависимостта си от руските източници на енергия (86 %).

Одобрението за еврото достига най-високото си равнище досега: осем от 10 респонденти в еврозоната (+ 3 процентни пункта) и 72 % в ЕС (+ 3 процентни пункта) подкрепят Европейския икономически и паричен съюз с единна валута — еврото.

Повече от половината европейци (56 %) считат, че най-големият пакет от икономически стимули на ЕС — NextGenerationEU — може да донесе ефективен отговор на сегашните икономически предизвикателства.

 

Станете почитател на Класа