Европейската криза се развива по най-лошия сценарий — Wall Street Journal

Европейската криза се развива по най-лошия сценарий — Wall Street Journal
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2022
  • Share:

Спирането на на газ през «Северен поток» доведе до факта, че кризата в Европа се развива по най-лошия сценарий, пише WSJ.

Цените на този енергоносител след съобщението на «Газпром» се повишиха с една трета, а след това с още десет процента. В резултат на това еврото падна до рекордни нива за последните 20 години, пише списанието.

 

Освен това инфлацията чупи рекорди и в Европа. Европейските власти се опитват да смекчат удара, след като Москва спря енергийните доставки в региона. Така например Германия удължи работата на две атомни електроцентрали: планираха да ги спрат, а Париж предложи на Берлин доставки на газ в замяна на електричество.

„Основна цел е да се укротят колебанията в цените на пазарите на електроенергия, които принуждават европейските предприятия да затварят. Вариантите включват мерки за временно ограничаване на цената на вноса на газ, включително този, използван за производство на електроенергия, както и за ограничаване на приходите, генерирани от слабо работещи възобновяеми, ядрени и водни компании. Доходите над определено ниво ще бъдат изтеглени и преразпределени между потребителите“, се казва в статията.

В същото време европейските власти разбират, че предложението за налагане на таван на цените на руските енергоносители ще доведе до пълно прекъсване на енергийните връзки с Москва — Русия може напълно да спре доставките на газ за Европейския съюз.

 

A.Z

Станете почитател на Класа