Американското разузнаване: Русия купува ракети и снаряди от Северна Корея

Американското разузнаване: Русия купува ракети и снаряди от Северна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.09.2022
  • Share:

Руското министерство на отбраната е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, за да подпомогне инвазията в Украйна, според констатация на американското разузнаване.
Американски служител, който говори при условие за анонимност, каза „Фактът, че Русия се обръща към Северна Корея, демонстрира, че руската армия продължава да страда от сериозен недостиг на доставки в Украйна, дължащ се отчасти на контрола върху износа и санкциите".
Представители на американското разузнаване вярват, че руснаците биха могли да закупят допълнително севернокорейско военно оборудване в бъдеще. Находката на разузнаването беше съобщена за първи път от New York Times.
Констатацията идва, след като администрацията на Байдън наскоро потвърди, че руската армия през август е получила произведени от Иран дронове за използване на бойното поле в Украйна.
Миналата седмица Белият дом каза, че Русия е изправена пред технически проблеми с дронове от серията Mohajer-6 и Shahed, закупени, според администрацията на Байдън, като част от руски план за придобиване на стотици ирански безпилотни летателни апарати (БЛА).
Северна Корея се стреми да затегне отношенията си с Русия, след като голяма част от Европа и Западът се отдръпнаха. Режимът обвини САЩ за кризата в Украйна и за да се защити твърди, че „хегемонистичната политикана Запада оправдава военните действия на Русия в Украйна".
Севернокорейците намекнаха за интерес към изпращане на строителни работници, които да помогнат за възстановяването на окупираните от Русия територии в източната част на страната. Посланикът на Северна Корея в Москва наскоро се срещна с пратеници на две подкрепяни от Русия сепаратистки територии в района на Донбас в Украйна и изрази оптимизъм относно сътрудничеството в „сферата на трудовата миграция", цитирайки облекчаването на пандемичния граничен контрол от страната му.
През юли Северна Корея стана единствената нация освен Русия и Сирия, която призна самопровъзгласилите се републики в Луганск и Донецк.

Станете почитател на Класа