Н. Шулгинов: Европа няма да може да се откаже от руския газ до 2027 г.

Н. Шулгинов: Европа няма да може да се откаже от руския газ до 2027 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.09.2022
  • Share:

Много е вероятно Европа да не може да се отърве от руски газ дори до 2027 г., каза министърът на енергетиката Николай Шулгинов в интервю на Източния икономически форум.
„Те трябва да са уверени, че ще успеят да направят това до 2027 г. Ситуацията със спот цените доказва, че това не е толкова просто. Европа едва ли може да разчита на някого, освен на САЩ, които увеличават производството на LNG", каза Шулгинов.
„Мисля, че предстоящата зима ще покаже колко реална е тяхната вяра във възможността да се откаже от руския газ. Това всъщност ще доведе до спиране на промишлеността, включително химическата, и производството на електроенергия на газ. Това ще бъде абсолютно нов живот за европейците. Вярвам, че те най-вероятно няма да успеят да се откажат от руския газ, това е твърде неустойчиво за тях", добави той.
Изпомпването на природен газ по газопровода "Северен поток" ще бъде възобновено, когато приключи договорената работа по ремонта на турбините, каза руският енергиен министър Николай Шулгинов пред репортерите.
„Изпомпването на газ ще бъде възобновено веднага щом проблемът бъде уреден в съответствие с договорния ангажимент за ремонт на турбината", каза министърът.
На 2 септември "Газпром" съобщи за изтичане на петрол от последния останал в експлоатация газов компресорен агрегат на газопровода "Северен поток". Компанията трябваше напълно да спре подаването на газ по газопровода, за да отстрани течовете.

Станете почитател на Класа