Страните от Югоизточна Азия са отворени към Путин

Страните от Югоизточна Азия са отворени към Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.09.2022
  • Share:

Ребека Ратклиф
Ръководителят на военната хунта на Мианмар сияеше от радост, докато се ръкува с Владимир Путин тази седмица. „Бихме ви нарекли не само лидер на Русия, но и лидер на света, защото вие контролирате и организирате стабилността в целия свят", каза Мин Аунг Хлаинг. Забележките му идват, след като Путин заяви в предизвикателна реч, че европейските усилия да изолира Русия ще се провалят: вместо това тя ще се насочи към Азия.
Армията на Мианмар, която също беше изправена пред поредица от санкции от западните страни след миналогодишния преврат, беше особено възприемчива към подобни предложения за приятелство. „Руските самолети дадоха на военните асиметрично предимство в контрола на съпротивата срещу тяхното управление, единственото, които им позволяват да удържат силите за защита на народа, формирани в противопоставяне на преврата", казва Хънтър Марстън, изследовател и анализатор в Австралийския национален университет в Канбера.
Мианмар планира да внася руски газ и гориво и подписа пътна карта за сътрудничество в областта на ядрената енергия с руската държавна ядрена корпорация Росатом.
„В цяла Югоизточна Азия отговорите на войната на Русия в Украйна варират, но тя до голяма степен се разглежда като регионална война в Европа. Страните в Югоизточна Азия и всъщност много страни по света не приемат идеята, че това е коренна промяна в международните отношения и че Русия е врагът. Те казват: Вижте, ако има евтин петрол, евтин газ и добри търговски сделки с Русия в този момент, разбира се ще го направим, а кои сте вие, че да ни казвате да не го правим? Русия няма монопол върху нарушаването на международното право", казва Фредерик Клием, научен сътрудник и преподавател в Сингапур.
Само Сингапур е наложил санкции на Русия – решение, вероятно водено от виждането, че международното право подкрепя по-малките държави и че трябва да се заеме последователна позиция в подкрепа на това. Позицията на Сингапур като финансов център и убеждението, че трябва да бъде особено внимателен по отношение на вторичните санкции, също може да са били фактор казва Чонг Джа Ян, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур.
Продажбите на оръжия традиционно са били най-силната страна на Русия в Югоизточна Азия, но сега има фокус върху енергията, тъй като страните търсят по-евтини сделки, за да защитят потребителите. Индонезийската държавна нефтена и газова компания Pertamina води преговори за закупуване на суров петрол от Русия на цена под пазарната.
„В регион, доминиран от конкуренция между Китай и САЩ, Русия се смята от някои за полезен балансьор, дори и влиянието й да е по-малко. Търговските сделки с Русия може да бъдат приветствани от лидерите в региона, които съзнават, че Москва, за разлика от други, няма да наложи санкции в отговор на опасения за авторитаризъм или други проблеми с правата", казва Клием,

Станете почитател на Класа