Влизането на руснаци в ЕС – само по семейни обстоятелства и за журналисти

Влизането на руснаци в ЕС – само  по семейни обстоятелства и за журналисти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.09.2022
  • Share:

Руски граждани ще могат да влизат в Европейския съюз само поради семейно положение и по хуманитарни причини. Освен това влизането в Европейския съюз ще бъде възможно за журналисти, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в петък. Според Йохансон ограниченията ще влязат в сила от понеделник.
Все още не е ясно дали думите й означават договорен отказ от опростените процедури за издаване на визи или някакви допълнителни ограничения.
„Няма повече основания да се вярва на Русия, така че няма основания за опростено влизане в Европейския съюз за руснаците. Да си турист в Европейския съюз не е основно право, а привилегия, която Европейският съюз вече не иска да предоставя", каза тя пред телевизионната компания Yle, докато посещаваше контролно-пропускателния пункт Нуйямаа на финландско-руската граница.
Властите на Полша и балтийските страни се споразумяха за ограничаване на влизането в Европейския съюз на руснаци с шенгенски визи. Тези ограничения ще влязат в сила от 19 септември. Междувременно финландският външен министър Пека Хаависто заяви, че Хелзинки няма да забрани влизането в страната на руснаци до обяснения от Европейската комисия.
На 6 септември Европейската комисия одобри предложението за пълно прекратяване на споразумението за опростени процедури за издаване на визи с Русия. Брюксел се надява тази стъпка да бъде одобрена от Европейския съвет и да бъде в сила до 12 септември. Предполага се, че цената на визите и сроковете за издаване ще бъдат значително удължени и те едва ли ще се издават за туристически цели. Европейската комисия също така призовава страните от ЕС да проверяват "лоялността" на кандидатите за визи.

Станете почитател на Класа