Управляващата партия в Полша разчита на антиевропейска позиция за изборите

Управляващата партия в Полша разчита на антиевропейска позиция за изборите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.09.2022
  • Share:

Лидерите на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) изглежда имат намерение да подклаждат анти-ЕС и антигермански климат преди парламентарните избори догодина.
Говорейки на икономически форум в Карпач, Ярослав Качински, председателят на Право и справедливост и де факто лидер на страната, отиде по-далеч от преди в заклеймяването на ЕС като културно чужд проект, ръководен от нео-империалистическа Германия и свещеният дълг на полските политици да му се противопоставят.
Той каза, че Полша се е присъединила към ЕС по необходимост, но остави впечатлението, че аргументите за оставане в блока висят на косъм. „Трябваше да се присъединим към ЕС, само за да съществуваме и да се развиваме. Тогава нямаше друг начин. В ЕС има правило: който е по-силен, той е по-добър. И тъй като Германия е най-силна, старата немска концепция – концепция, която може да се нарече нео-имперска – има власт. Германският канцлер Олаф Шолц иска да изгради супердържава от световно значение под германско ръководство", каза Качински.
Качински не играе правителствена роля, но се смята за движеща сила зад консервативно-националната управляваща партия, която започна репресии срещу съдебната независимост, с което въвлече Полша в спор с Брюксел.
Качински каза още : „Осъзнаваме, че Западна Европа е културно чужда за нас. Това е нещо, което Полша е потвърдила по време на присъединяването си, като е приела резолюция, защитаваща нейния суверенитет".
Но в същото време ръководството на ПиС изглеждаше оптимистично, че приливът може да се измества и че силата в Европа се насочва на изток, след като анализът на „Карпатите" за агресията на Русия срещу Украйна беше потвърден.
Качински изглежда също така изпробва критиката към транссексуалните хора като друга възможна стратегия за повишаване на избирателната активност сред селските и по-възрастните избиратели, основата на победата му през 2019 г. През последните месеци той използва няколко срещи с поддръжници, за да започне атаки срещу транс хората.
Въпреки това фокусът на стратегията на ПиС засега е свирепа атака срещу Германия и по-конкретно искане Германия да плати репарации за опустошението, причинено на Полша от нацистите по време на Втората световна война. Проучване в три тома от парламентарен орган, правено четири години, изчислява сметката на 1,3 трилиона евро, три пъти повече от годишния държавен бюджет на Германия.
В Европейския парламент се внася предложение и полски дипломати казват, че официална нота с искане за обезщетение скоро ще бъде изпратена до Берлин. Министър-председателят Моравецки твърди, че всяко решение на полско правителство през 1953 г. за отказ от искове не може да бъде валидно, тъй като не е било прието от полския парламент и, като част от Съветския блок, Полша не може да бъде класифицирана като свободна държава по това време.

Станете почитател на Класа