Вече официално: Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

Вече официално: Чарлз Трети е новият крал на Великобритания
  • Written by:  DW
  • Date:  
    11.09.2022
  • Share:

Той стана крал още след смъртта на кралица Елизабет Втора, но след днешната церемония по наследяването на трона Чарлз вече официално е новият британски монарх - крал Чарлз Трети.

 

 

 

С официална церемония в две части, излъчвана и по телевизията, Чарлз Трети беше обявен официално за крал на Великобритания. Това стана на заседание на Историческия Съвет по наследяване на трона на Обединеното кралство, който се проведе в двореца "Сейнт Джеймс" в Лнодон. На трона Чарлз наследява майка си Елизабет Втора, която почина в четвъртък на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия.

Новият крал произнесе реч, в която заяви, че смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора, е "непоправима загуба": "Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целият свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме", заяви крал Чарлз.

"За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа", изтъкна монархът.

Кралят положи клетва

Новият монарх положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила. 

Заседанието на Съвета се проведе в двореца Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон в две части, като на първата Чарлз отсъстваше - както е по протокол, а след това бе провъзгласен за крал.

Станете почитател на Класа