МААЕ: Рискът от инцидент в АЕЦ "Запорожие" нараства

МААЕ: Рискът от инцидент в АЕЦ "Запорожие" нараства
  • Written by:  DW
  • Date:  
    11.09.2022
  • Share:

Операторът на АЕЦ "Запорожие" обмисля спирането на последния работещ реактор в централата. Ако АЕЦ "Запорожие" остане без електричество, рисковете са сериозни, предупреждават от Международната агенция за атомна енергия.

 

 

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) сигурното опериране на АЕЦ "Запорожие" е застрашено. Проблемът е електроснабдяването. То е необходимо за охлаждане на реакторите и на ядрените отпадъци в украинската централа. 

Последният работещ реактор може да бъде спрян

Според ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси обстрелът в региона е довел до пълно прекъсване на електроснабдяването в град Енергодар. "Шансът електроцентралата да бъде свързана отново с надеждно външно електрозахранване е малък", предупреди той. 

По данни на МААЕ операторът на "Запорожие" обмисля да спре единствения реактор, който все още работи. Пет други реактора вече са изключени. Без собствено производство на електроенергия и без външни доставки атомната електроцентрала ще се снабдява с електричество само чрез аварийни генератори.

"Обстрелът на Запорожие трябва да спре"

Гроси отново призова за прекратяване на обстрела на Запорожие и за създаване на демилитаризирана зона около централата и Енергодар. "Нека бъда ясен: Обстрелът на Запорожие трябва да спре. Незабавно трябва да бъде договорено създаването на зона за ядрена безопасност и сигурност". Той подчерта: "Атомна електроцентрала никога не трябва да се използва като играчка във войната."

От миналата седмица двама експерти на Международната агенция за атомна енергия са в Запорожие. Те предоставят на агенцията информация от атомната електроцентрала, която е окупирана от Русия. 

Станете почитател на Класа