Преиздаването на Revolver на Бийтълс показва групата в нова светлина

Преиздаването на Revolver на Бийтълс показва групата в нова светлина
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2022
  • Share:

Може би си мислите, че знаете Yellow Submarine, онзи шеговит, сюрреалистичен запис на Бийтълс, в който Ринго Стар пее и децата обичат. Но една необикновена, трогателна ранна версия на песента, която скоро ще бъде разкрита заедно с на ново миксирано издание на Revolver, разказва съвсем друга история.
Това е един от поредицата шокове за следващия месец, когато ще бъде преиздаден забележителният албум на групата от 1966 г. Той идва в комплект с нови извадки и възстановени студийни записи и предлага мощна противоотрова срещу Get Back, аплодирания филм на Питър Джаксън от 2021 г., който описва началото на края на Бийтълс.
Сега, тези известни песни, включително Eleanor Rigby, Here, There and Everywhere, She Said She Said и Got to Get You Into My Life, за първи път се поставят в техния правилен контекст от Джайлс Мартин, син на покойния Джордж Мартин, вдъхновяващият продуцент и аранжор, и един от най-старите приятели на групата, и Клаус Воорман, дизайнер на удивителната обложка на албума.
Преди премиерата двамата мъже рисуват картина, която ще промени общественото разбиране за Бийтълс още веднъж. Защото за тях месеците, довели до Revolver, са последното истинско сближаване на големи индивидуални творчески таланти, които все още работят заедно. „Те вече се отдръпваха, но си сътрудничиха. Удивително е, че всички тези песни са в един албум. Когато Пол (Макартни) седна с мен, за да го слуша отново, защото той не го прави често, той каза: „Това е. Това е записът, в който всеки от нас беше най-добър. Можете да чуете как даваме собствен принос." каза Мартин.
За Воорман, влиятелният германец, с когото групата се среща в бар в Хамбург през 1960 г., албумът остава пробен камък: „Това е много важно нещо в живота им и те се чувстваха особено горди с него. Бяха започнали да се разделят, когато спряха да правят концерти на живо това лято. Така че е фантастично, че останаха заедно толкова дълго, защото почти не се срещаха извън студиото. Това е истината." каза той.
И така, как да подобрите албум, който мнозина вярват, че е един от най-добрите, ако не и най-добрият, продуциран от която и да е група? Отговорът, според Джайлс Мартин, е да не го правите.
Оказва се, че без филма Get Back, по който Мартин работи с Джаксън, това ново, подобрено издание на Revolver нямаше да се случи. Технологията, разработена от Джаксън и използвана за избиране на отделни инструменти и гласове, бе от решаващо значение за работата върху такава основна мастер касета, умишлено компресирана, за да отговаря на ранните винилови плочи. „Според мен, когато слушаш музика, тя не остарява. Ние променяме нагласите си и остаряваме, но песните остават същите и трябва да звучат по този начин. Хората може да си помислят, че една песен просто се материализира от нищото, но с тези извадки може да чуете как песента се ражда. Чудесно е", каза Мартин.

Станете почитател на Класа