Посолството на Финландия опроверга съобщенията за забрана за влизане в ЕС на руски граждани

Посолството на Финландия опроверга съобщенията за забрана за влизане в ЕС на руски граждани
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2022
  • Share:

Съобщенията в медиите, в които се твърди, че на руските туристи е забранено да влизат в ЕС, са неверни, каза посолството на Финландия в Москва пред ТАСС в събота.
По-рано медиите съобщиха, цитирайки еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, че влизането в ЕС ще бъде разрешено на руски граждани, пътуващи по семейни и хуманитарни причини, както и на руски журналисти. В докладите не се уточнява дали става дума за вече договореното спиране на облекчения визов режим или за някакви допълнителни ограничения.
"Тази информация е невярна. Докладите говорят за спиране на опростения визов режим, а не за пълна забрана на туризма или забрана за влизане", казаха от финландското посолство.
По-рано властите на Полша и балтийските държави договориха ограничения за влизане на руски граждани с активни шенгенски визи, които трябва да влязат в сила преди 19 септември. Междувременно финландският външен министър Пека Хаависто заяви, че Хелзинки няма да ограничи влизането на руски граждани, докато не бъдат предоставени подходящи обяснения от Европейската комисия.
На 6 септември Европейската комисия одобри предложението за пълно спиране на споразумението за опростен визов режим с Русия. Брюксел очаква това решение да бъде одобрено от Европейския съвет и да влезе в сила на 12 септември. Очаква се разходите за визи и сроковете за издаване да се увеличат значително, като туристическите визи ще бъдат поставени на най-нисък приоритет. Европейската комисия също така призовава страните-членки на ЕС да проверяват кандидатите за виза за "рискове за сигурността".

Станете почитател на Класа