Антигуа и Барбуда ще проведат републикански референдум до три години

Антигуа и Барбуда ще проведат републикански референдум до три години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2022
  • Share:

Премиерът на Антигуа и Барбуда, Гастън Браун, заяви, че ще призове за референдум страната да стане република в рамките на три години след смъртта на кралица Елизабет II.
Браун подписа документ, потвърждаващ статута на Чарлз III като нов крал, но минути по-късно каза, че ще настоява за републикански референдум, след като посочи такъв ход по-рано тази година по време на посещение на графа и графинята на Уесекс.
Браун каза пред ITV: „Това не е акт на враждебност или каквото и да е различие между Антигуа и Барбуда и монархията, но е последната стъпка за завършване на този кръг на независимост, за да гарантираме, че сме наистина суверенна нация". Когато го попитаха за времевата рамка на референдума, той каза: „Бих казал, че вероятно през следващите три години." Браун каза също, че страната му ще остане ангажиран член на Британската общност, дори ако премахне монархията чрез референдум.
През април Браун призова графовете Уесекс по време на пътуването им до Антигуа през април „да използват своето дипломатическо влияние за да постигнат възмездна справедливост", и очерта желанието на страната си един ден да стане република. Принц Едуард беше критикуван като „арогантен", защото се пошегува, че не си е водил бележки по време на коментарите на Браун.
Междувременно Уилям и Кейт бяха обвинени, че се връщат към колониалните дни, след като в Ямайка през март двамата се ръкуваха с тълпи зад ограда от телена мрежа и се возеха в задната част на Land Rover, точно както кралицата направи преди 60 години.
Демонстрантите ги обвиниха, че се облагодетелстват от „кръвта, сълзите и потта" на робите, докато на Бахамските острови те бяха призовани да признаят, че британската икономика е изградена на гърба на миналите бахамци и трябва да плати репарации.
Премиерът на Ямайка, Андрю Холнес, информира Уилям и Кейт, че неговата страна може да е следващата, която ще стане република, докато министър от Белиз каза след това „може би е време да направим следващата стъпка към истинското притежаване на нашата независимост".
Уилям призна след пътуването, че „дните на монархията в Карибите може да са преброени и бъдещето е на хората да решават".

Станете почитател на Класа