Командоси от ВСУ развяха украинското знаме в Изюм и Оскол, но техни колеги бяха избити от батальона "Спарта"

Командоси от ВСУ развяха украинското знаме в Изюм и Оскол, но техни колеги бяха избити от батальона "Спарта"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.09.2022
  • Share:

Украински парашутисти издигнаха държавни знамена в Богородично, Изюм, Оскол, Каменка и други населени места, освободени по време на контранастъплението.

 

Това съобщиха от командването на Десантно-щурмовите сили на ВСУ, предава  Лига.нет.

Военните съобщиха, че руските войски спешно напускат позициите си по време на успешното контранастъпление на украинските въоръжени сили в района на Харков.

Отбелязва се, че парашутистите са издигнали знамената на Украйна в Каменка, Богородични, Оскол, Изюм и други населени места.

 

Сутрешна сводка: Командоси от ВСУ развяха украинското знаме в Изюм и Оскол, но техни колеги бяха избити от батальона "Спарта" край... ВИДЕО

 

Командването благодари на местните жители, които са помогнали на военните по време на временна руска окупация.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни коментира контранастъплението. "Много ни е трудно, но вървим напред. Благодарни сме на нашите съграждани, които ни помагат и ни чакат", каза генералът.

Въоръжените сили на Украйна се опитаха да контраатакуват позициите на "Спарта" в района на летището в Донецк.

Под прикритието на дъжда, през гориста местност, пеша, около 40 командоси от ВСУ се приближиха до летището, но бяха открити от разузнавачи на „Спартан“, предава военния кореспондент Семьон Пегов.

 

 

 

Врагът беше посрещнат с огън от почти всички видове оръжия: първо командосите бяха спрени с огън от минохвъргачки, след това ги удариха "зюмбюлите" на кубанските артилеристи, а накрая ги довършиха танкове и бойни машини на пехотата на различни части на руската армия. .

По време на битката противникът претърпя сериозни загуби в жива сила. Отстъпващите се опитаха на три пъти да евакуират своите убити и ранени, повечето от които останаха на бойното поле, допълва Пегов.

Украинските сили за отбрана на юг ликвидираха 1,8 хиляди нашественици за две седмици.

Както съобщава кореспондентът на УНИАН, това каза на брифинг началникът на съвместния координационен щаб на пресцентъра на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

Тя отбеляза, че окупаторите не спират да обстрелват Николаевска област, по-специално териториите на населените места по линията на съприкосновение.

 

 

 

Според Гуменюк Криворожието и района на Никопол също са под обстрел, където окупаторите не са били физически, но те се опитват да увеличат психологическия натиск, за да формират мнение, че фактът, че те се оттеглят, уж не означава нищо и те продължават да държат под контрола на огъня много отдалечени територии.

„Въпреки това вече можем да кажем, че успехите ни през последните две седмици са много убедителни. Напреднахме в различни райони от 4 до няколко десетки километра, имаме почти 500 квадратни километра освободена площ...

За две седмици само повече от 1800 нашественици бяха унищожени в южната посока, повече от 500 бронирани машини, 122 танка, 2 самолета, 2 хеликоптера и около 10 крилати ракети, с които врагът се опита да нанесе удар по нашата зона на отговорност“, каза Гуменюк.

Тя отбеляза, че вече са освободени населените места в Херсонска област – Високополие, Нововознесенское, Белогорка, Сухо езерце и Миролюбовка, те са под пълен контрол на Силите за отбрана.

Гуменюк добави, че сега украинските бойци са прочистили територията на тези села и се предприемат допълнителни мерки. Селища върнати под пълната юрисдикция на Украйна.

Въоръжените сили на Руската федерация продължават да нанасят удари по части и резерви на въоръжените сили на Украйна в Харковска област.

През изминалото денонощие руските войски са унищожили над 450 украински военни и над 30 единици вражеска военна техника. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„В резултат на нанесените удари е поразена жива сила и бойна техника на подразделенията на 14-та и 92-ра механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на Староверовка, Чугуев и Волоска Балаклея, 113-та бригада на териториалната отбрана в с. Новая Водолага, както и пунктът за дислокация на чуждестранни наемници в района Клугино-Башкировка. Загубите на противника възлизат на над 200 военнослужещи и повече от 20 единици военна техника", каза той.

Освен това, според генерал-лейтенанта, повече от 250 украински сили за сигурност, както и 12 бронирани машини, три полеви артилерийски оръдия, една MLRS и 17 машини на противника са унищожени в района на Купянск и осем други населени места в района на Харков.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа