В РС Македония няма да има референдум против договора за добросъседство с България

В РС Македония няма да има референдум против договора за добросъседство с България
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2022
  • Share:

Талат Джафери пише, че инициативата, която призовава за референдум за прекратяване на действието на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, не е в съответствие с Конституцията

 

 

Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за свикване на задължителен референдум за анулиране на Споразумението с България, предаде Нова тв.

Джафери пише, че инициативата, която призовава за референдум за прекратяване на действието на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, не е в съответствие с Конституцията.

„А именно в член 118 от Конституцията на Република Северна Македония се определя, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон. В член 8, параграф 1, параграф 11 от Конституцията се определя, че основна ценност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право. Поради изложеното внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво”, пише председателят на парламента в Северна Македония.

 

 

Станете почитател на Класа