Сърбия забрани Европрайд шествието в Белград

Сърбия забрани Европрайд шествието в Белград
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2022
  • Share:

“Белград Прайд“, посочи, че ще използва всички налични правни механизми, за да оспори решението

 

 

Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява в защита на правата на ЛГБТ общността Европрайд 2022, сръбското вътрешно министерство забрани шествието, което е основното събитие на неколкодневната проявата, съобщиха организаторите, цитирани от сръбските медии, предаде БТА.

Предвиждаше се Седмицата на гордостта да завърши с шествие в сръбската столица на 17 септември.

Днес сръбската полиция забрани провеждането на шествието Европрайд, като предаде на организаторите официално решение, съобщи във Фейсбук организацията “Белград Прайд“, посочвайки, че ще използва всички налични правни механизми, за да оспори решението.

Освен международна конференция за правата на човека в рамките на проявата ще бъдат организирани и изложби, образователни, културни и развлекателни събития, а ще присъстват и много чуждестранни гости, дипломати, представители на чужди правителства.

В събота, два дни преди официалното откриване на Европрайд, сръбският президент Александър Вучич каза, че министерството на вътрешните работи ще вземе окончателното решение дали шествието ще се състои и дали има условия за това, припомня сръбската секция на Би Би Си.

Прайд парадите бяха забранени в Сърбия през 2009, 2011, 2012 и 2013 г.

Те се провеждат успешно през последните девет години с полицейска охрана.

В неделя в сръбската столица бе организирано протестно шествие срещу провеждането на Европрайд 2022. Протестът завърши с молебен, отслужен от главата на Сръбската православна църква Порфирий.

 

 

Станете почитател на Класа