Специално предупреждение за силен тайфун в Япония

Специално предупреждение за силен тайфун в Япония
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Тайфунът Нанмадол достигна югозападна Япония в неделя вечерта, като властите призоваха милиони хора да се укрият от силните ветрове и проливния дъжд на мощната буря. Тя имаше пориви до почти 200 км в час и за по-малко от 24 часа вече беше изляла 500 мм/кв.м. дъжд в части от югозападния регион Кюшу.
Най-малко 20 000 души прекараха нощта в приюти в префектурите Кагошима и Миязаки на Кюшу, където JMA (метеорологичната агенция) издаде рядкото „Специално предупреждение", което се издава само когато се прогнозират условия, наблюдавани веднъж на няколко десетилетия.
Националната телевизия NHK съобщи, че на повече от 7 милиона души е било казано да се преместят в приюти или да намерят убежище в здрави сгради, за да прескочат бурята. „Моля, стойте далеч от опасните места и моля, евакуирайте се, ако почувствате дори най-малкия намек за опасност. Ще бъде опасно да се евакуирате през нощта. Моля, преместете се на безопасно място, докато навън е още светло", написа в Туитър премиерът Фумио Кишида, след като свика правителствено заседание за бурята.
JMA предупреди, че регионът може да бъде изправен пред безпрецедентна опасност от силни ветрове, бурни вълни и проливен дъжд и нарече бурята „много опасна". „Особено в районите, подложени на предупреждения за свлачища, е изключително вероятно някои видове свлачища вече да се случват."
Компаниите за комунални услуги съобщиха, че близо 200 000 домове в региона са били без ток. Влакове, полети и фериботи бяха отменени до отминаването на бурята и дори някои смесени магазини – обикновено отворени през цялото време и считани за спасителен пояс при бедствия – затвориха вратите си.
Бурята, която леко отслабна, когато наближи сушата, се очаква да се обърне на североизток и да помете главния остров на Япония в сряда сутринта.
Сега Япония е в сезона на тайфуните и е изправена пред 20 такива бури ежегодно, като редовно се наблюдават проливни дъждове, които причиняват свлачища или внезапни наводнения. През 2019 г. тайфунът Хагибис връхлетя Япония, докато тя беше домакин на Световното първенство по ръгби, отнемайки живота на повече от 100 души.
Година по-рано тайфунът Джеби затвори летище Кансай в Осака, убивайки 14 души. А през 2018 г. наводнения и свлачища убиха повече от 200 души в западна Япония по време на годишния дъждовен сезон в страната.
Учените казват, че климатичната криза увеличава силата на бурите и причинява по-чести и интензивни екстремни метеорологични условия като горещи вълни, суши и внезапни наводнения.

Станете почитател на Класа