Твърденията на информатор може и да не освободят Илон Мъск от Twitter

Твърденията на информатор може и да не освободят Илон Мъск от Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Докато разобличителят на Twitter Пейтър Затко разказа на американските законодатели за „фрапиращите пропуски в сигурността на компанията" миналия вторник, акционерите в социалната медийна платформа с огромно мнозинство гласуваха да прехвърлят тези проблеми на някой друг - на Илон Мъск.
Малко вероятно е главният изпълнителен директор на Tesla, който притежава повече от 9% от Twitter и се съгласи да купи компанията през април, да е бил сред 99% от акционерите с право на глас, които са подкрепили сделката за 44 милиарда долара (38,5 милиарда паунда), като се има предвид, че сега е решен да я изостави. Съдия от Делауеър ще реши това на процес на 17 октомври, дали Мъск ще се оттегли или ще бъде принуден да придобие бизнеса при условията, на които се е съгласил.
Хедж фондовете, финансови фирми, които обичат да правят големи залози на определени пазарни резултати, също в по-голямата част изглежда са на страната на акционерите в Twitter.
Дейвид Айнхорн, основател на фонда Greenlight Capital, купи нов дял в Twitter миналия месец, отразявайки мнението му, че канцеларският съд в Делауеър ще „следва закона и ще го приложи тук, като принуди Мъск да завърши сделката на $54,20 за акция". Pentwater Capital Management, хедж фонд, който стана значителен акционер в Twitter тази година, също очаква Twitter да надделее.
Затко, въпреки това, даде шанс на Мъск в Делауеър с жалба на информатор, в която твърди, че има широк спектър от пропуски в сигурността на компанията. В показанията си бившият ръководител на сигурността в Twitter, постъпил през ноември 2020 г. и уволнен през януари тази година, казва, че е разкрил „изключителни, впечатляващи недостатъци на Twitter във всяка област от своя мандат, включително намеса на чужди правителства и слаб контрол на достъпа на служителите до потребителските данни".
Преди това случаят на Мъск до голяма степен се основаваше на твърдение, че Twitter умишлено подценява броя на спам акаунтите – които не се управляват от хора и нарушават платформата – сред своите монетизирани ежедневни активни потребители (mDAU), ключов търговски показател за компанията .
Общите линии на това, което се очаква да аргументира Мъск, бяха отразени във встъпителното изявление на Затко: „Днес съм тук, защото ръководството на Twitter заблуждава обществеността, законодателите, регулаторите и дори собствения си борд на директорите. Това, което открих, когато се присъединих към Twitter, беше, че тази изключително влиятелна компания изостава с повече от десетилетие от индустриалните стандарти за сигурност", каза той. Затко също така твърди в жалбата си, че Twitter е нарушил споразумението за сливане между компанията и Мъск, като е направил неверни изявления относно своите мерки за сигурност и други въпроси.
Мъск получи разрешение да разшири делото си, за да включи разкритията на Затко, които според него представляват „съществен неблагоприятен ефект върху компанията, който значително променя стойността на бизнеса и следователно прави сделката невалидна". Въпреки това експертите казват, че Мъск все още ще трябва да се бори да отмени сделката дори с подкрепата на Затко. Брайън Куин, професор в юридическия факултет на Бостънския колеж, казва, че преди сключването на сделката компанията е направила широки разкрития в своите резултати „за риска от действителни или предполагаеми пробиви в сигурността и грешки или уязвимости в своя софтуер".
Хауърд Фишър, партньор в американската адвокатска кантора Moses Singer, казва, че съдилищата в Делауеър са много предпазливи при одобряването на искове за материални неблагоприятни последици. „Twitter може да е зле управлявана бъркотия, но желанието да се даде по-добро управление на Twitter беше една от причините Мъск да твърди, че иска да купи платформата", казва Фишер.
Джон Кофи, професор по право в Колумбийския университет в Ню Йорк, казва, че всички грешки, посочени от Затко, могат да бъдат коригирани от новия собственик, добавяйки, че Делауеър - щатът, в който е регистриран Twitter - е склонен да подкрепя договорени сделки като тази на Мъск.
Споразумението между двете страни винаги се е криело на заден план и показанията на Затко леко увеличават шансовете това да се случи, казва Карл Тобиас, катедра по право на Уилямс в университета в Ричмънд. „Мисля, че жалбата на информатора Затко и показанията на съдебната комисия незначително засилват някои критики на Мъск към Twitter. Жалбата и изслушването обаче не показват вида на материалния неблагоприятен ефект, от който Мъск се нуждае, за да спечели делото. По този начин остава възможността случаят да бъде уреден чрез споразумение, въпреки че Мъск има славата да не урежда съдебни спорове".

Станете почитател на Класа