Среща на Лиз Тръс с Майкъл Мартин дава надежди за подновяване преговорите с ЕС

Среща на Лиз Тръс с Майкъл Мартин дава надежди за подновяване преговорите с ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Надеждите, че преговорите между Обединеното кралство и ЕС за проточилия се спор относно договореностите за Брекзит в Северна Ирландия ще бъдат възобновени, се повишиха след 45-минутна среща между Лиз Тръс и ирландския премиер на Даунинг стрийт в неделя сутринта.
Майкъл Мартин беше един от петимата световни лидери, които имаха срещи с британския министър-председател преди погребението на кралицата, което беше възприето от някои като белег на решимостта на Обединеното кралство да възстанови влошените отношения със своите съсед.
Не бяха дадени изявления поради официалния период на траур, но се разбира, че двете страни са се съгласили, че има възможност за нулиране на отношенията между Обединеното кралство и Ирландия, подхранвайки надеждите, че преговорите с ЕС ще бъдат възобновени до седмици.
Преговорите между Лондон и Брюксел бяха прекъснати през февруари поради избухването на войната в Украйна, но все още не са възобновени на фона на ескалиращото противопоставяне на протокола сред юнионистките партии в Северна Ирландия.
Смята се, че Тръс и Мартин са обсъдили значението на по-широките отношения между двете страни и значението на единството пред глобалните предизвикателства, включващи енергийната криза.
Срещата между двамата лидери стана само няколко дни, след като ирландският външен министър Саймън Ковени изрази „предпазлив оптимизъм, че ще видим след няколко седмици началото на честен опит да разрешим някои от тези твърде дълго нерешени въпроси".
И двете страни заявиха през последните две седмици, че са решени да намерят договорен път за търговските правила след Brexit в Северна Ирландия, като Обединеното кралство изисква премахването на физическите проверки на селскостопанска продукция и други стоки.
Обединеното кралство обаче също настоя, че ще запази правото си да предприеме едностранни действия като „застрахователна полица", в случай че не може да се намери решение.
Противоречив законопроект, предлагащ въвеждането на закони, които биха позволили на Обединеното кралство да скъса част от протокола, беше внесен от Тръс по-рано това лято и се очаква да стигне до Камарата на лордовете в средата на октомври.
Очаква се Тръс да има официална среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица. Украйна, енергийната криза и Северна Ирландия вероятно ще бъдат на дневен ред.
Тръс ще има и пълна двустранна среща с президента на САЩ Джо Байдън, който изрази загрижеността си мирното споразумение в Ирландия да не бъде подкопано от спора за Брекзит.

Станете почитател на Класа