Джо Байдън: „Американските сили ще защитят Тайван, ако Китай нападне“

Джо Байдън: „Американските сили ще защитят Тайван, ако Китай нападне“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Джо Байдън каза, че американските сили ще защитят Тайван в случай на китайска инвазия, най-ясното му изявление досега по въпроса, нещо, което със сигурност ще разгневи Пекин.
Попитан в интервю за CBS дали американските сили ще защитят самоуправляващия се остров, претендиран от Китай, той отговори: „Да, ако в действителност е имало безпрецедентна атака".
Помолен да поясни дали има предвид, че за разлика от Украйна, американските сили – американски мъже и жени – ще защитават Тайван в случай на китайска инвазия, Байдън отговори: „Да".
В интервюто Байдън повтори, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван и остават ангажирани с политиката на „Един Китай", в която Вашингтон официално признава Пекин, а не Тайпе.
Говорител на Белия дом каза, че политиката на САЩ спрямо Тайван не се е променила, след като беше попитан за коментара на президента.
Интервюто е поредният път, в който изглежда, че Байдън надхвърля дългогодишната заявена политика на САЩ по отношение на Тайван, но изявлението му беше по-ясно от предишните относно ангажирането на американски войски да защитават острова.
САЩ отдавна се придържат към политика на „стратегическа двусмисленост", като не дават яснота дали ще отговорят военно на атака срещу Тайван.
Говорител на Белия дом каза след интервюто: „Президентът е казвал това и преди, включително в Токио по-рано тази година. Тогава той изясни също, че нашата тайванска политика не се е променила. Това остава вярно."
През май Байдън беше попитан дали желае да се включи военно за защита на Тайван и той отговори: „Да. Това е ангажиментът, който поехме". Съединените щати са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата, за да се защити.
Забележките на Байдън със сигурност ще разгневят Пекин, който вече беше силно ядосан от посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси през август. Това посещение насърчи Китай да проведе най-големите си военни учения около Тайван. Китайският президент Си Дзинпин обеща да постави демократично управляван Тайван под контрола на Пекин и не изключи използването на сила.
В телефонен разговор с Байдън през юли Си предупреди САЩ а не си играят с огъня за Тайван, като каза „Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него".
По това време говорител на Белия дом каза, че Байдън не обявява промяна в политиката на САЩ и някои експерти нарекоха коментара му „гаф".

Станете почитател на Класа