Българка е на път да стане първата жена президент на Мексико

Българка е на път да стане първата жена президент на Мексико
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Преди предизборната кампания в Мексико Клаудия Шейнбаум – учен по образование и близък съюзник на президента Лопес Обрадор – и външният министър Марсело Ебрард участват във „война на харесвания“ в социалните медии, пише местният TRTWORLD.

 

Претендентите се подготвят за надпреварата за наследник на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, като кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум се да стане първата жена държавен глава в страната.

Кампанията все още не е започнала официално, но война на „харесвания“ вече е в ход в социалните медии между Шейнбаум - учен по образование и близък съюзник на Лопес Обрадор –- и външния министър Марсело Ебрард.

И двамата се надяват да бъдат кандидат за президент на управляващата партия Морена, която провежда годишния си конгрес този уикенд.

 

Българка е на път да стане първата жена президент на Мексико

 

„Една жена може да бъде астронавт, адвокат, полицайка, заместник-губернатор и президент на републиката“, каза Шейнбаум по време на скорошно пътуване извън столицата, за да поздрави привържениците.

Любопитно е, че шестият по големина град в света Мексико Сити има кмет от български произход – Клаудия Шейнбаум Прадо. Прадядовците на кметицата, както и на много други граждани, първи идват в Мексико в началото на 20-ти век.  

Членовете на партията ще определят кандидата на Морена през 2023 г., а проучванията на общественото мнение сочат, че техният избраник ще бъде фаворит за управляващ през следващите шест години.

Проучване на общественото мнение, публикувано в края на август от фирмата Enkoll, установи, че 35 процента от респондентите биха предпочели Шейнбаум да бъде кандидат за президент на Морена срещу 26 процента за Ебрард.

И 82 процента казаха, че биха гласували за жена президент, което ще отбележи коренна промяна за страна с дългогодишна култура на мачизъм.

Но друго проучване, публикувано на 6 септември от Poligrama, показа, че Шейнбаум и Ебрард са почти един срещу друг.
Въпреки че Лопес Обрадор каза, че ще подкрепи всеки, който спечели, той често показва подкрепа за Шейнбаум, която описва като „неподкупна“ и човек с „убеждения“.

Ебрард, който самият е бивш кмет на Мексико Сити, „знае как да управлява и е ефективен“, но не е толкова близък до Лопес Обрадор, колкото „верния“ довереник на президента Шейнбаум, казва анализаторът Пабло Майлуф.

Слабата опозиция означава, че големият победител от ранната кампания е Лопес Обрадор - с рейтинг на одобрение от над 60 процента - тъй като засега само неговите кандидати участват в надпреварата, каза политическият анализатор Карлос Браво Регидор.

Шейнбаум, която е от литовски и български произход, "се чувства много мотивирана да продължи (програмата за реформи на Лопес Обрадор) и да бъде първата жена президент в историята на Мексико", каза близък до нея източник пред агенция AFP.

Ебрард, който има френски корени, се опитва да повиши репутацията си с вътрешни пътувания в допълнение към международната си програма, която включва присъствие на погребението на кралица Елизабет II в Лондон в понеделник.

Това не е първият опит на Ебрард за президентския пост.

Той беше победен от Лопес Обрадор във вътрешното гласуване на Морена за кандидат на партията на президентските избори през 2018 г.

Мексиканската конституция ограничава президентите до един шестгодишен мандат и действащият президент не може да се кандидатира отново.

Някои анализатори смятат, че Лопес Обрадор ще се стреми да утвърди влиянието си след 2024 г., за да защити програмата си за реформи.

Той ще бъде в по-добра позиция да упражнява власт отстрани, "ако бъде последван от слаб президент или президент, който се нуждае от подкрепа", казва Браво Реджидор.

 

Станете почитател на Класа