Military Watch: Русия може да придобие най-далекобойната РСЗО в Европа — «Полонез»

Military Watch: Русия може да придобие най-далекобойната РСЗО в Европа — «Полонез»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Русия може да придобие с най-далекобойната РСЗО в Европа. Такива данни изнесоха американски военни експерти.


Military Watch: Русия може да придобие най-далекобойната РСЗО в Европа - "Полонез"

 

След разпадането на Съветския съюз по-голямата част от отбранителния сектор на великата страна беше наследена от Русия. По-малък, но доста значителен дял получиха Украйна и Беларус. Последната през годините на своята независимост не загуби съветския отбранителен потенциал, а дори успя да разработи изключително обещаващи оръжия. По-специално ракетната система за залпов огън (РЗСО) «Полонез», която може да бъде закупена от Москва. Това съобщава изданието Military Watch.

Изпитанията на „Полонез“ приключиха през май 2016 г., а три месеца по-късно той започна да се доставя на беларуската армия“, съобщават авторите на американското издание.

Тъй като Беларус е специализирана в производството на тежки колесни машини, собственото й шаси MZKT7930 «Астролог» 8×8 е използвано като платформа за «Полонез». Пусковата установка на РСЗО носи осем китайски ракети A200 с голям радиус на действие до 200 км. По-късно тази цифра беше увеличена до 290 км при «Полонез-М». Освен това Минск планира да замени китайските боеприпаси с ракети собствено производство с подобен обсег.

Експертите на Military Watch заявиха, че днес беларуският «Полонез» е най-далекобойната ракетна установка, произвеждана в Европа. Но въпреки усъвършенстваните възможности на тази ракетна артилерийска система, само шест подобни пускови установки бяха доставени на беларуските войски. Други десет бойни системи бяха изнесени в Азербайджан. Съединените щати считат, че Русия също може да придобие оръжията, произведени в Беларус.

Основният недостатък на «Полонез» за Русия е, че трудно може да бъде закупен в достатъчни количества и бързо поради малкия мащаб на производството“, твърдят анализаторите.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа