„Вече в рецесия“: Икономическата война на Запада с Русия удря промишлеността на ЕС

„Вече в рецесия“: Икономическата война на Запада с Русия удря промишлеността на ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Антируските санкции, наложени от Запада, удариха промишлеността на страните от Европейския съюз. Това пишежурналистът от списание The Wall Street Пол Ханън.


„Вече в рецесия“: Икономическата война на Запада с Русия удря промишлеността на ЕС

Директорът по бизнес-образование към факултета по инженерен мениджмънт към ИОМ РАНГХИГС Олег Филипов, оцени състоянието на икономиката в Европа.

„Най-вероятно индустриалното производство в страните от ЕС ще спадне, защото потреблението също ще намалее. Доходите на населението ще намалеят. Всъщност промишлеността в Европа, поради енергийната криза, става по-малко конкурентоспособна в сравнение с Китай и Съединените щати. Това вероятно е ключовият момент. Мисля, че Европа и Америка вече са в рецесия, а наближаващият октомври ще го покаже подобаващо“, каза Филипов.

Събеседникът не изключва някои заводи и фабрики в ЕС да бъдат напълно затворени. Филипов обаче не вярва, че това ще придобие световен мащаб.

Не вярвам в сценария, че половин Европа ще замръзне. Фактът, че населението може да обеднее, обаче е напълно възможен изход от енергийната криза“, обясни Филипов.

В статия в The Wall Street Journal анализаторите прогнозират също, че Европа ще остане без енергоресурси, а цените ще се покачат. В този случай ситуацията може да се влоши и да се превърне в рецесия. В резултат на това промишленото производство ще намалее. Според автора на публикацията в списанието мащабът на кризата ще зависи от това как Европа ще се запаси с количества природен газ.

Друг важен фактор, който ще играе роля през октомври 2022 г., е инфлацията. Важи както за Европа, така и за САЩ. Нейният растеж е неизбежен. Инфлацията ще изяде голяма част от доходите на хората. Освен това, разбира се, ще се появят проблеми и поради геополитическите интереси на държавите. Трудности ще предизвика и енергийната криза. Можем да кажем, че Европейският съюз отслабна. Но останалата част от тази ситуация най-вероятно ще бъде от полза“, обясни Филипов.

В статията на американското списание се цитира и главата на глобалния икономически отдел на BNP Paribas Марсело Карвальо.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа