Bloomberg: Западът играе на руска рулетка в Балтика

Bloomberg: Западът играе на руска рулетка в Балтика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Забраната на датски лоцмани да ескортират руски петролни танкери, преминаващи през датските проливи, е руска рулетка. Разбира се, корабите имат право да ги пресичат без помощ, но това заплашва с катастрофа.

През този тесен воден път всеки ден преминават десетки петролни танкери. Това е един от най-важните търговски пътища, на които се основава световната търговия.

Преградете го и цените на бензина ще скочат до небето по целия свят.

Сега, когато геополитическото напрежение достигна изключително високо ниво, флотите на много държави изпратиха свои военни кораби да патрулират района.

Ако си мислите, че става дума за Иран и Ормузкия пролив, много се лъжете.

Добре дошли в ледените води на Датските проливи, тесен воден проход, който свързва Северно и Балтийско море и служи като изход към Атлантическия океан. Датските проливи сега са много важни, тъй като представляват най-важния маршрут, през който руският нефт и петролни продукти навлизат на световните пазари. Ето защо те са «тясно място» за финансовата дейност на Кремъл.

На това място се сблъскват история, география и политика.

Проливите, които на някои места са широки само четири километра, рискуват да попаднат в капана на конфликта между Съединените щати и Европа от една страна и Русия от друга.

В началото на декември ще влязат в сила новите правила на ЕС, които ще направят незаконно предоставянето на морски услуги на всеки, който изнася руски петрол, дори за трети страни. Но датските проливи са опасни за корабите: бурите там са чести, дълбочината е малка, брегът е скалист, а наводнените пясъчни ивици често се движат с течението.

Ето защо датското правителство и Международната морска организация на ООН настоятелно препоръчват – макар и да не изискват – всички кораби, особено петролните танкери, да използват датски лоцмани за навигация в проливите.

Теоретично новите правила на ЕС могат да попречат на датските лоцмани да се качват на танкери с руски петрол, което от своя страна ще се превърне в сериозна пречка за достъпа на тези кораби до открито море.

Длъжностни лица във Вашингтон намекват, че този риск е причината трети страни – да речем Китай и Индия – да се съгласят на споразумение за ограничаване на цената на руския петрол, произвеждан от страните от Г-7, което ще им позволи да продължат да използват услугите на лоцманите.

Но в действителност не всичко е толкова просто.

Попитах датските морски власти дали санкциите на ЕС могат да забранят предоставянето на лоцмански услуги на танкери, превозващи руски петрол. В изявление, изпратено по имейл, служители на министерството отговориха:

Корабите се ползват с правото на мирно преминаване през датските проливи, както е определено от международното право. Освен това Дания е длъжна да осигури лоцмани на кораби, извършващи мирно преминаване.“

В изявление министерството подчертава, че „Дания няма право да пречи на петролни танкери да преминават от Балтийско море към открития океан“.

Отказът от предоставяне на лоцмански услуги в опасните води на датските проливи е накратко казано игра на руска рулетка.

Това е последното нещо, от което се нуждает европейците сега на фона на огромите загуби поради украиския конфликт — повторение на катастрофата на Exxon Valdez от 1989 г.


К.К

Станете почитател на Класа