Променя ли Русия тактиката си в Украйна?

Променя ли Русия тактиката си в Украйна?
  • Written by:  DW
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Променя ли Русия тактиката си? Има данни, че руската армия отново е атакувала редица цивилни цели в Украйна. Според Лондон това е целенасочена тактика, чийто замисъл е да подкопае морала на украинците.

 

 

 

Според сведения на украински източници Русия отново е обстрелвала населени места в различни части на страната. Градовете Изюм и Чухуев в Харковска област са били под интензивен обстрел, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов в Телеграм. По негова информация разрушени са били жилищни сгради, търговски обекти, бензиностанции и производствени съоръжения.

Сведения за цивилни жертви

Съобщава се също така, че в Чухуев е било убито 11-годишно момиче, а две жени са били смъртоносно ранени от танков снаряд, докато пътували с автомобил. Само преди броени дни Изюм беше отвоюван, а в близост до града бяха открити стотици гробове.

 

Володимир Зеленски в Изюм

 

 

За цивилни жертви съобщава и губернаторът на Донецка област, според когото в събота са били убити петима цивилни. Според властите в Никопол пък в района са повредени газопроводи и електропроводи, както и десетки къщи. Двама души са били ранени, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко. Никопол се намира недалеч от окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала.

В южната част на страната - в град Николаев - е била ударена болница, заяви местният губернатор Виталий Ким, без да съобщи подробности за загинали или ранени. Николаев се намира недалеч от Херсонска област, където украинската армия се опитва да обкръжи или отблъсне руските части западно от река Днепър.

Съобщенията за поразени цивилни цели се множат. Означава ли това, че руската армия променя тактиката си в Украйна? Британското министерство на отбраната вече отправи подобно предупреждение. "Тъй като е изправена пред неуспехи на фронтовата линия, Русия вероятно е разширила обсега на местата, които иска да атакува, за да подкопае морала на украинския народ и на украинското правителство", написа министерството в Туитър. Като пример британците посочиха атаката срещу язовира в украинския индустриален град Кривой Рог.

При това поразяването на подобни цели не води до непосредствени военни ползи. Още по време на обсадата на украинския пристанищен град Мариупол руски снаряди многократно поразяваха цивилни обекти.

В този контекст интерес предизвиква разследването на финландската обществена медия YLE. Нейни журналисти са анализирали сателитни снимки от август и септември, които показват изтеглянето на няколко системи за противовъздушна отбрана - включително от района на Санкт Петербург на границата с Финландия. Вижда се, че четири от 14-те позиции за противовъздушна отбрана около Санкт Петербург са празни. Според YLE в случая става дума предимно за стари системи като С-300.

Русия използва дронове камикадзе

В последните седмици Украйна многократно съобщава, че системите С-300 се използват срещу наземни цели в Украйна. Тази система всъщност е разработена за защита срещу самолети, но технически е възможно да се използва и за атака на определени наземни цели. Западни военни експерти тълкуват използването на С-300 като индикация, че руската армия не разполага с достатъчно модерни крилати ракети и балистични ракети с малък обсег.

Отскоро Русия използва и дронове камикадзе от Иран, показва разследване на "Уолстрийт джърнъл". Според украински източници ракетите се използват главно в района на Харков и се насочват директно към превозни средства и артилерийски установки. Изданието цитира полковник от 92-ра механизирана бригада, който казва, че четири самоходни оръдия и две бронирани машини на неговото подразделение вече са били унищожени от безпилотни самолети камикадзе. Тъй като дроновете са малки и летят ниско, защитата от тях е трудна. Полковникът предполага, че иранските дронове се използват предимно в Харковска област, тъй като след успешната украинска контраофанзива там Русия е изгубила численото си артилерийско превъзходство.

 

 

DW

Станете почитател на Класа