Лиз Тръс не успя да успокои пазарите и ще проведе спешни разговори с OBR

Лиз Тръс не успя да успокои пазарите и ще проведе спешни разговори с OBR
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2022
  • Share:

Лиз Тръс ще проведе спешни разговори с ръководителя на британския независим фискален надзорен орган, след като не успя да смекчи паниката на финансовите пазари или да укрепи подкрепата на депутатите от торите за нейния радикален икономически план.
В изключително необичаен ход премиерът ще се срещне с Ричард Хюз от Службата за бюджетна отговорност (OBR), заедно с нейния канцлер Куаси Квартенг, преди да бъде представена първата чернова на пълните фискални прогнози следващата седмица.
Вътрешен човек от правителството каза „Срещата с OBR е като да се опитваш да прочетеш ръководството, след като си счупил нещото", след като миналата седмица съобщението за мащабни намаления на данъците предизвика паника сред инвеститорите относно бъдещото здраве на икономиката на Обединеното кралство, доведе до рязък спад на стойността от лирата и увеличаване на разходите за държавни заеми.
Тръс ще използва срещата, за да обсъди драматичното икономическо и фискално развитие от март, последния път, когато OBR публикува прогнози за растеж. Квартенг ще продължи да поддържа връзка с органа относно процеса на прогнозиране преди публикуването на следващите цифри. Тревогата се разпространи в Консервативната партия снощи, след като Тръс изключи всякакви обратни завои от минибюджета, а шокиращо проучване на YouGov постави лейбъристите на 54%, с рекордните 33 пункта пред 21% на торите, удвоявайки преднината си от само преди четири дни.
След дни на мълчание по време на конференцията на лейбъристите в Ливърпул, Тръс се впусна в интервюта за местно радио BBC, в които настоя, че икономическата й политика е на правилния курс, въпреки необходимостта от спешна намеса от Bank of England.
В първите си публични изявления след директните критики и предупреждения от Международния валутен фонд и намесата на банката за предотвратяване на изтичане на пенсионни фондове, Тръс каза, че е „подготвена да вземе трудни решения и въпреки натиска няма да промени подхода си. Трябва да правя това, което вярвам, че е правилно", защити тя мини-бюджета по BBC Radio Norfolk.
В особено неудобен разговор по BBC Radio Stoke имаше дълго мълчание, когато тя беше попитана за скокове в ипотечните плащания, които ще се увеличат с повишаването на лихвените проценти, намалявайки всички спестявания, за които нейните мерки може да са помогнали на хората.
Канцлерът в сянка Рейчъл Рийвс заяви, че „интервютата са направили тази катастрофална ситуация още по-лоша. Това е сериозна ситуация, създадена на Даунинг стрийт и е пряк резултат от безразсъдните действия на консервативното правителство. Ако министър-председателят продължи да дава приоритет на спасяването на лицето си пред спасяването на домовете на хората, депутатите от торите трябва да се присъединят към лейбъристите в призива за събиране на парламента, за да може този бюджет на камикадзе да бъде обърнат." каза тя
Въпреки това, отзвукът от спасяването на британските пенсионни фондове на стойност 65 милиарда паунда от Bank of England в сряда се усети на международните финансови пазари, което доведе до спад на акциите в Европа, САЩ и Азия. FTSE 100 се понижи със 160 пункта до 6858, съчетано с подобен спад от 2,4% в стойността на 500-те най-големи фирми в САЩ. Икономисти и инвеститорски групи казаха, че липсата на стабилност в преди това здравия финансов център Обединеното кралство трябва да бъде предупреждение срещу поемането на прекомерни рискове от правителствата и финансовите институции.

Станете почитател на Класа