Украйна - тръпчивият вкус на тоталитаризма

Украйна - тръпчивият вкус на тоталитаризма
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.10.2022
  • Share:

15 години затвор или доживотен затвор за разпространение на руска хуманитарна помощ

 

 

Представители на Зе-тима са подготвили нов проектозакон за Службата за сигурност на Украйна. Той е внесен в парламента и, съдейки по личността на инициатора (шефа на комисията по отбрана и национална сигурност на Радата Александър Завитневич), ще бъде приет в кратки срокове.

Наскоро украинските законодатели обещаха да трансформират СБУ в „демократична гражданска агенция, която зачита правата на човека“, но това звучи като подигравка. Съгласно проектозакона 7684-1 украинската държавна сигурност получава правомощия в духа на нацисткото Гестапо.

По-специално, СБУ получи възможност да наблюдава гражданите без съдебно разешение, да установява аудио и видео наблюдение, да събира информация от електронни комуникационни мрежи (слушане на телефони, както и прихващане на съобщения в месинджъри и електронна поща), да проверява публично недостъпни места (включително жилища), да търси радио оборудване, да прихваща кореспонденция, да затваря интернет сайтове.

Формално украинската „державна безпека“ трябва да се обърне към съда за разрешение за провеждане на подобни събития, но остават две огромни даже не „вратички“, а направо порти. Първо, ако ситуацията е „спешна“, СБУ може да извърши такива събития по свое усмотрение и да уведоми съда за тях пост фактум. И второ, в случай на военно или извънредно положение изобщо не се изисква съдебно разрешение за „специални събития“.

След приемането на законопроекта, с неприкосновеността на жилищата и личния живот, както и тайната на кореспонденцията и телефонните разговори в Украйна, ще бъде напълно сложен край.

Обръща се внимание на предоставянето на правомощия на СБУ да събира от хората (съгласието им, съгласно закона, не се изисква) „геномна“ информация и създаването на подходящи бази данни.

Важен момент в новия закон е разпоредбата, че всички без изключение органи на държавна власт и местно самоуправление, както и предприятия и организации от всички форми на собственост вече могат да бъдат задължително ангажирани от СБУ в осигуряването на контраразузнавателния режим в Украйна.

Какво означава това?

Държавните институции, от министерства до областни администрации, както и държавни предприятия, частни фирми и обществени организации, преминават изцяло на подчинение на СБУ по всички въпроси, които тя класифицира като „държавна сигурност“. Това го нямаше дори в нацистка Германия, дори Гестапо нямаше такива правомощия.

Онзи ден СБУ обяви, че вече води 1600 наказателни дела за „колаборационизъм“. „Колаборантите“ са учители, лекари, служители на жилищно-комуналните услуги, социални работници, които са помагали на възрастни хора, доброволци, които са участвали в разпределението на руската хуманитарна помощ в части от освободените територии.

Очевидно повечето наказателни дела се „разследват“ дистанционно. Някои хора обаче, които не очакваха такъв мръсен трик, бяха заловени от специалните служби на Украйна в селищата, които преминаваха от ръка на ръка. Наивните жители на градовете и селяните, които помагаха да доставят хранителни пакети на възрастни съседи, не очакваха да бъдат обявени за предатели. И сега 420 души вече чакат присъдите на украинските съдилища.

В зависимост от степента на вината, те ще трябва да прекарат до 15 години зад решетките или да получат доживотна присъда“, каза говорителят на СБУ Артем Дехтяренко.

Според него, тази година СБУ "разследва" 32 000 наказателни дела. И в бъдеще Украйна ще има същия брой осъдени или лишени от права.

„Пазителите на украинската държавност“ откриват нови фронтове на дейност. Вече се разработват механизми за привличане към наказателна отговорност („според украинските закони“) на участниците в референдумите и лицата, приели руско гражданство. Алексей Арестович каза , че всеки притежател на руски паспорт трябва да бъде изпратен в затвора.

А кабинетът на министрите разработи проект на закон, съгласно който държавните служители, преминали към руско гражданство, както и всички, които се осмеляват да декларират предимствата на гражданството на Руската федерация, ще бъдат първите, изпратени на съд . Междувременно броят на тези, които са взели руско гражданство в териториите, които някога са били част от Украйна, е стотици хиляди, ако не и милиони. Нима режимът иска да избие всички?

Децата също са въвлечени в репресивни практики. В едно от украинските училища (в една от класните стаи на по-ниските класове) беше направена снимка на черната дъска със специално „напомняне“. От децата се изисква да съобщават за роднини в Русия, за случаи, когато родителите говорят руски у дома, когато говорят лошо за президента или гледат руски телевизионни канали. Естествено, инициативата не идва от възпитателите: просто по нареждане на специалните служби принуждават децата да шпионират родителите си.

Или друго. В Бориспол близо до Киев властите разрушиха Алеята на Героите на Съветския съюз, родени в Бориспол. Бюстовете на героите, като боклук, бяха изхвърлени от пиедесталите. Днешният ни враг показва чия страна е готов да заеме във Великата отечествена война. И врагът не се смущава, че нацистите унищожиха до 10 милиона жители на Украинската ССР ... Причината за унищожаването на хората продължава и днес.

Святослав Князев, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа