Нова Зеландия се дави в мед след бума в пчеларството

Нова Зеландия се дави в мед след бума в пчеларството
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.10.2022
  • Share:

Нова Зеландия се дави в огромни запаси мед, след като бумът в пчеларството се сблъска със забавящото се международно търсене. През последните пет години и по време на пандемията глобалното търсене на мед от манука и на домашни лекарства с мед помогнаха за повишаване на цените, създавайки своеобразна златна треска за мед във фермите в Нова Зеландия.
Сега обаче търсенето се забавя, оставяйки Нова Зеландия със запаси от мед, далеч надхвърлящи количеството, което обикновено може да продаде за една година. Карин Кос, главен изпълнителен директор на Apiculture New Zealand, каза, че има запаси от 15 000-30 000 тона мед. Обикновено 11 000-13 000 тона се продават за една година и това прави излишък от поне 12 000 тона. Тя каза, че страхотният сезон 2020 г., плюс новодошлите пчелари, които се стичат в индустрията, както и липсата на туристи в Нова Зеландия, са помогнали за нарастването на запасите.
Около 2017 г. глобалният интерес към меда манука от Нова Зеландия и предполагаемите му здравословни свойства накара цените да скочат. Бумът на цените спомогна и за подхранването на престъпна вълна: стотици кошери и магазини за мед бяха ограбени през годината и имаше съобщения за вандализъм и масови отравяния на кошери сред жестоко конкуриращите се пчелари. А освен това бе предизвикано огромно увеличение на хората, които искат да се захванат с пчеларство – като лесен път към богатството.
Сега пчеларите са изправени пред определено горчива перспектива. Новозеландският селскостопански вестник Farmer's Weekly съобщи този месец, че килограм мед от манука от среден клас, който нормално се продава за $65-$85 през 2018 г., сега трудно достига $25/кг.
„Пчеларите са направили всичко по силите си, за да намалят разходите и наистина не знам дали могат да намалят още повече", каза Кос. „Реалността е, че виждаме хора да напускат индустрията, как компаниите се консолидират. Мисля, че имаше хора, които навлязоха на пазара недостатъчно подготвени. И те също напускат".

Станете почитател на Класа