Южна Корея се извини след катастрофа на изстреляната ракета

Южна Корея се извини след катастрофа на изстреляната ракета
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.10.2022
  • Share:

Армията на Южна Корея се извини, след като ракета, която изстреля по време на учение във вторник, се повреди и се разби на земята, предизвиквайки тревога сред жителите наблизо. Те сметнаха, че са атакувани от Северна Корея, която изпробва ракета по-рано през деня.
Учението с бойни стрелби, включващо военни на Южна Корея и САЩ, трябваше да бъде демонстрация на сила от страна на съюзниците, само часове след като Северът изпрати ракета със среден обсег на действие над Северна Япония.
Вместо това изстрелването завърши с неудобство, когато балистична ракета с малък обсег Hyumoo-2 се разби на земята в база на военновъздушните сили близо до южнокорейския крайбрежен град Гангйонг.
Въпреки че ракетата не е експлодирала, шумът и последвалият огън са накарали някои жители на Гангйонг да повярват, че Северът е предприел атака, според съобщения в медиите. Няма данни за пострадали.
Южнокорейските военни признаха инцидента часове, след като интернет потребители публикуваха видеоклипове, показващи оранжева топка от пламъци, излизаща от района близо до военновъздушна база Гангйонг.
Военните заявиха, че разследват какво е причинило "ненормалния полет" на южнокорейската ракета - ключова част от нейните стратегии за превантивен и ответен удар срещу Севера.
КНДР изстреля балистична ракета със среден обсег, която прелетя на рекордно разстояние от 4600 км на височина от 1000 км, в най-провокативната си демонстрация на оръжие от години. Този обхват поставя американската тихоокеанска територия Гуам, където се намират американски военни бази, в обхвата й. Ракетата падна в Тихия океан на около 3200 км източно от Япония. Правителството на Япония издаде предупреждение, призоваващо жителите да се укрият, тъй като ракетата премина високо над най-северния главен остров Хокайдо и префектура Аомори.
„Ученията имат за цел да уверят, че разполагаме с военния капацитет в готовност да отговорим на провокации от страна на Севера, ако се стигне до това. Не бива да се стига до това. Дадохме да се разбере на Ким Чен-ун, че сме готови да седнем на разговори без предварителни условия. Искаме да видим денуклеаризацията на Корейския полуостров. Той не е показал склонност да се движи в тази посока – и честно казано, той се движи в обратната посока, като продължава да провежда тези ракетни тестове, които са нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби пред CNN.
Последното изстрелване на Пхенян е част от рекордната година на тестове на оръжия и нарушаване на санкциите от изолирания режим, който наскоро преразгледа законите си, за да се обяви за „необратима ядрена сила".

Станете почитател на Класа