Антонов: „Американските доставки на тежки оръжия за Киев подпечатват статута му на страна в конфликта“

Антонов: „Американските доставки на тежки оръжия за Киев подпечатват статута му на страна в конфликта“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.10.2022
  • Share:

Решението на Вашингтон да продължи доставките на оръжия за Киев запечатва неговия статут на участник в конфликта, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.
„Решението на администрацията да продължи да помпа режима в Киев с тежки оръжия само потвърждава статута на Вашингтон като участник в конфликта. Ние възприемаме това като непосредствена заплаха за стратегическите интереси на страната ни", каза той в изявление.
Според руския дипломат „доставянето на военна продукция от САЩ и техните съюзници не само води до продължителни кръвопролития и нови жертви, но и увеличава опасността от пряк военен сблъсък между Русия и западните страни. Призоваваме Вашингтон да спре своите провокативни действия, които могат да доведат до най-сериозни последици", добави той.
Пресслужбата на Пентагона обяви във вторник, че отпуска нов пакет военна помощ за Украйна, включително четири системи HIMARS и боеприпаси за тях. Освен това Вашингтон дава на Киев 16 броя155 мм гаубици и още толкова 105 мм гаубици; 75 000 броя 155 мм артилерийски снаряда; 1000 бр. 155 мм снаряди от дистанционни системи за борба с бронираните мини; 500 прецизно насочвани 155 мм артилерийски снаряда; 30 000 бр. 120 мм минохвъргачни снаряда; 200 противоминни превозни средства MaxxPro; 200 000 патрона за малки оръжия; оборудване за поставяне на препятствия; и противопехотни боеприпаси Claymore. Оборудването ще бъде взето от запасите на Министерството на отбраната.

Станете почитател на Класа