Путин заплаши Украйна "с още по-твърд" отговор

Путин заплаши Украйна "с още по-твърд" отговор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2022
  • Share:

Новият руски командващ специалната военна операция влезе за първи път в действие, според Киев ракетният обстрел е планиран преди седмици

 

 

Много хора са на път за работа, когато руските ракети удрят. Лидерът на Кремъл проведе най-значимата си операция във войната в Украйна досега. При масовите бомбардировки загинаха най-малко 11 души. 228-ият ден от войната накратко:

Зеленски: Путин се опитва да унищожи Украйна като държава

Украинският президент Володимир Зеленски говори за "терористичен акт". Много хора в Киев и други украински градове са отивали на работа сутринта, когато ракетите са паднали, разрушавайки улици и къщи и подпалвайки автомобили. В цялата страна бе обявена въздушна тревога. Ужасът в Украйна и по света беше голям. 

 

Путин по време на заседанието на консултативния съвет за национална сигурност. Снимка:  EPA/GAVRIIL GRIGOROV
Путин по време на заседанието на консултативния съвет за национална сигурност. Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV

 

„Сега целият свят отново видя истинското лице на една терористична държава, която убива нашия народ", каза Зеленски. Русия не воюва на бойното поле, а атакува мирни градове с ракети. Путин се опитва да унищожи Украйна като държава. По време на разговорите със западните лидери под впечатлението от атаките президентът призова за още повече тежки оръжия, за да се отърве Украйна от руския агресор.

Множество загинали, десетки ранени

Този понеделник Русия е изстреляла повече от 80 ракети по украински градове. Според кмета Виталий Кличко само в Киев са загинали 5 души, а 52 са били ранени. Тук снарядите попадаха основно в центъра. Въздушната тревога в столицата беше отменена едва след повече от пет часа и половина. Въпреки това руските атаки засегнаха и градовете Днепър, Запорожие и Кривой Рих на изток, както и Лвов, Чемелницки и Шейтомир на запад и Николаев на юг от страната. Военният губернатор на Днепропетровска област Валентин Ресниченко заговори за "масирана ракетна атака в района". Според украински източници ударите са нанесени главно по обекти от енергийната инфраструктура.

 

Последици от атаката над Киев. Снимка: ЕРА

 

Последици от атаката над Киев. Снимка: ЕРА

 

Путин говори за реакция на "терористичните атаки".

Путин нарече нападението реакция на „терористичните атаки" срещу руска територия. В събота експлозия разтърси 19-километровия мост, свързващ Русия и черноморския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. В неделя Путин обвини украинската тайна служба СБУ. Последният не признава участието си в експлозията, но се подиграва с горящата конструкция, която е скъп на сърцето на Путин проект. Руският президент заплаши с още по-твърд отговор, ако атаките на Киев продължат. 

Киев: Кремъл е планирал обстрела още преди експлозията на моста

Според украински източници Русия е планирала тежките ракетни бомбардировки на украинските градове от началото на октомври - и следователно още преди експлозията на Кримския мост преди няколко дни. Това съобщиха от военното разузнаване в Киев. Според разузнавателната служба на 2 и 3 октомври руските въоръжени сили са получили инструкции от президентския офис да подготвят масирани ракетни удари по гражданската инфраструктура на Украйна. Като мишени са набелязани обекти от критичната гражданска инфраструктура и централните части на гъсто населените украински градове.

Германското правителство уверява Украйна в подкрепата си

Германското правителство и много други държави отново увериха Украйна в своята подкрепа. След нападението канцлерът Олаф Шолц разговаря по телефона със Зеленски и обеща солидарността на Германия и останалите страни от Г-7. Германският министър на външните работи Аналена Бербок написа в Twitter: "Правим всичко възможно, за да укрепим бързо противовъздушната отбрана на Украйна". Позовавайки се на руския ракетен обстрел от хора, които се страхуваха за живота си в сутрешния трафик на Киев, и на кратера от удара до детска площадка, тя подчерта: „Подло и неоправдано с нищо е, че Путин обстрелва с ракети големи градове и цивилни граждани“.

НАТО иска да подкрепи Киев в "борбата срещу агресията на Кремъл"

Тежките руски атаки предизвикаха възмущението и на НАТО и ЕС: той е разговарял с украинския външен министър Дмитрий Кулеба и е "осъдил ужасяващите и безразборни атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна", написа в Twitter генералният секретар на НАТО Столтенберг. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна в "борбата с агресията на Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо". 

Жозеп Борел, представител на ЕС по въпросите на външните работи, също осъди нападенията "по възможно най-категоричен начин". Той каза, че е дълбоко шокиран. "Подобни действия нямат място в 21-ви век“. 

Киев призовава хората да пестят електроенергия

Украинските лидери призоваха населението да изключва електрическите уреди вечер след тежките въздушни удари, за да не се претоварва електрическата мрежа. 

„Във връзка с днешния обстрел умоляваме всички да ограничат по възможност потреблението на енергия между 17 и 22 ч.", написа в Telegram заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко. Това е единственият начин да се преодолее периодът на върхово натоварване без допълнителни спирания, каза той. Представителят на украинския президент в парламента Андрий Херус предупреди за „една от най-трудните вечери" за енергийните доставки в Украйна. Той заяви, че в някои региони няма да има никакво електричество, а в други то ще бъде спряно за определен период от време по план.

Руският президент заплашва с още по-строги действия

Междувременно Путин заяви на заседание на Съвета за национална сигурност, че целите на „прецизните оръжия" са били енергийна инфраструктура, военни обекти и телекомуникации. 70-годишният мъж заплашва с още по-строги мерки. "Никой не бива да се съмнява в това". Ракетите са били изстреляни от Черно море, от бомбардировачи на военновъздушните сили и от земята.

Медведев също заплаши: „Първият епизод приключи. Ще има и други"

Още в неделя вечерта довереникът на Путин, бившият президент Дмитрий Медведев, заплаши с удар по Украйна. Този понеделник, след масирания обстрел, той отправи нови заплахи към Киев. 

„Първият епизод приключи. Ще има и други", написа Медведев, който е заместник-секретар на Съвета за сигурност, в Telegram. Украинската държава в сегашния си вид е постоянна заплаха за Русия - каза той. Затова политическото ръководство на съседната страна трябва да бъде напълно елиминирано, подчерта Медведев. Това била неговата „лична позиция".

Москва: „Целта на удара беше постигната"

Междувременно руското министерство на отбраната определи масираните ракетни удари по Киев и други големи украински градове като успех. „Целта на удара беше постигната. Всички набелязани цели бяха поразени", заяви говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков.

 

Киев след ракетния удар в понеделник. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK

 

Киев след ракетния удар в понеделник. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

 

Кадиров е доволен от ракетните атаки – „Спринтьорът Зеленски" да бяга

Силният чеченски лидер Рамзан Кадиров също изрази задоволство. „Какво си мислиш ти, безделник Зеленски: ти можеш, а други не", написа той в канала си в Telegram, адресиран до украинския президент Володимир Зеленски. Обвинявайки ръководството в Киев в дългогодишните бомбардировки на Донбаския регион в Източна Украйна, Кадиров заяви: „И така, сега съм на 100 процента доволен от провеждането на специалната военна операция“. Кадиров призовава Зеленски да избяга. „Предупредихме ви, Зеленски, че Русия още не е започнала. Така че спри да хленчиш като неудачник и бягай, стига да не сме те ударили още". 

Украйна категорично отхвърля обвиненията на Путин в тероризъм

Украйна за пореден път даде да се разбере, че не провокира Русия, а че Москва води война срещу страната, която се стреми да се присъедини към ЕС и НАТО. 

„Не, Путин не е бил "провокиран" към ракетен терор от Кримския мост", обяви външният министър Дмитрий Кулеба в Twitter. „Още преди моста Русия постоянно удряше Украйна с ракети. Путин е отчаян от пораженията на бойното поле и се опитва да промени темпото на войната в своя полза с помощта на ракетния терор“. 

Новият командир на руските войски за първи път в действие

За радост на радикалните сили в събота по нареждане на Путин за ръководител на „специалната военна операция“ бе назначен армейски генерал Сергей Суровикин. 55-годишният мъж е смятан за особено брутален - и най-вече за офицер с богат опит във войни, включително в Сирия, а преди това в руската съставна република Чечения в Северен Кавказ. За Суровикин този понеделник, в който се случиха бомбените атентати, е първият работен ден на новата му длъжност. От „Героя на Русия" се очаква да обърне хода на войната в полза на Путин след многобройните успехи на украинската армия в отбранителната ѝ офанзива и превземането на много селища.

Войната се разширява

Правителството на Република Молдова обвини Русия, че е нарушила молдовското въздушно пространство по време на ракетните атаки. А владетелят на Беларус Александър Лукашенко обяви създаването на регионална военна единица на въоръжените сили на страната съвместно с руската армия. Той се е договорил за това с Путин, каза Лукашенко, който вече бе предоставил военните си бази на руските въоръжени сили. Украйна вече гледа на Беларус като на воюваща страна.

 

 

 

Станете почитател на Класа