По примера на Путин - Чехия анексира Калининград?

По примера на Путин - Чехия анексира Калининград?
  • Written by:  Александър Андреев DW
  • Date:  
    11.10.2022
  • Share:

Чехия демаскира абсурдността на руските референдуми в Украйна - готви се да си "върне" Калининград и да го превърне в Краловец. Сатиричната идея се радвам на голям успех, 102 процента вече били за присъединяването.

 

 

 

Да се проведе референдум за присъединяване на Волжка България към България! Да се проведе референдум за присъединяване на Калининград към Чехия! Тези - до голяма степен сатирични - призиви вече от седмици събират десетки хиляди лайкове в социалните мрежи.

Псевдореферендумите, които руският президент Путин проведе в окупираните украински територии, за да ги присъедини към Руската федерация, предизвикаха не само широко политическо възмущение по цял свят, но и вълна от подигравки срещу лъжите и архаичните възгледи на господаря на Кремъл.

 

Спален вагон на руските железници

 

Със средствата на шаржа и сатирата интернет-зевзеци както в Чехия, така и в България изразяват подкрепата си за Украйна в борбата ѝ срещу агресора. В българските социални мрежи вече циркулират карти на Волжка България с призив да се гласува на референдум за присъединяване към България, редица потребители реагират с възгласи като "Искаме си Волжка България!" или с "меродавни" допитвания, където над 90 процента от анкетираните вече се обявяват за присъединяването.

102 процента са "за" присъединяване на Калининград към Чехия

Колкото до Калининград и Чехия, твърди се, че всичко тръгнало от пост в социалните мрежи, според който Чехия е окупирала и си е възвърнала тази своя изконна територия. Появиха се и "бюлетини" за онлайн гласуване в референдума, които предлагат два възможни отговора: "да" и "разбира се". Според потребители в Тиутър, референдумът е приключил с гигантски успех: между 97 и 102 процента от гласувалите са се обявили за присъединяване към Чехия.

Градът, който досега се казваше Калининград, занапред щял да е Краловец - на чешки името идва от "крал", подобно на старото немско име Кьонигсберг. През 1283-а година градът е бил кръстен именно на бохемския крал Пшемисъл Отокар Втори, който помогнал на един германски орден да превземе тези територии. След Втората световна война градът, който се намира на границата между Полша и Литва, е завзет от СССР и обявен за съветска територия, а днес е руски ексклав на Балтийско море, между две държави от НАТО.

"Бирен поток 1" ще свързва Краловец с родината майка

С "присъединяването" на Калининград Чехия вече ще има излаз на Балтийско море, което дава допълнителен простор за развихряне на сатиричните фантазии в интернет. Появиха се колажи (мемета) на чешки самолетоносач, кръстен на популярния естраден певец Карел Гот и чешка подводница на името на естрадната певица Хелена Вондрачкова. И понеже в Чехия няма как да се мине без бира: Краловец щял да бъде свързан с държавата майка и с един пивопровод, наречен "Бирен поток 1".

В социалните вече мрежи се роят лозунги като "Краловец е Чехия!" и "Да възвърнем величието на Краловец!". Шегата стигна дори до синоптичните прогнози: една чешка телевизия вече включи Калининград към територията на Чешката република. В подигравките към Путин заради псевдореферендумите предпазливо се включват дори политици. Така например словашката президентка Зузана Чапутова писа в мрежите: "Може да помисля за официално посещение. Но може и да не помисля". И вече със сериозен тон добави: "Браво на нашите чешки приятели, които демаскират абсурдността на руските псевдореферендуми в Украйна". А чешкият депутат в Европейския парламент Томаш Здеховски публикува в Туитър няколко поста, с които подкрепя сатиричната акция.

Междувременно интернет петицията за присъединяване на Калининград към Чехия на шега, на майтап събра 14 000 подписи, част от които идват от самия Калининград.

 

Станете почитател на Класа