Eвропа искаше да компенсира импорта на нефт от Русия, не стана

Eвропа искаше да компенсира импорта на нефт от Русия, не стана
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2022
  • Share:

Sabah: Решението на ОПЕК+ провали плановете на Европа да замени руския петрол

Западът е недоволен от решението на ОПЕК + да намали производството на петрол, тъй като с помощта на износа си от страните от Персийския залив Европа щеше да компенсира вноса от Русия, пише Sabah. ЕС ще трябва да се обърне към зелената енергия, защото организацията едва ли ще промени позицията си.

Призивите от Запада не дадоха резултат. На 5 октомври страните от ОПЕК+ решиха да намалят ежедневното си производство на петрол с още два милиона барела от ноември. Същите страни на предишната среща се съгласиха да намалят производството на черното злато през октомври със 100 000 барела на ден.

Въпреки това Европа и Атлантика, които внасят петрол от страните от ОПЕК, се надяваха да компенсират вноса от Русия чрез увеличаване на производството и износа на страните от Персийския залив, оглавени от Саудитска Арабия.

Експертите, които анализират петролния пазар от икономическа и политическа гледна точка, не очакват стъпка от страна на ОПЕК, която да увеличи значително производството и износа и да осигури спад в цените на петрола преди края на лятото на 2023 г.

А причината е, че въпреки всички колебания и спорове относно сигурността на енергийните доставки, причинени от руско-украинския военен конфликт, зелената енергия, енергийната трансформация и възобновяемата енергия не станаха по-малко в дневния ред нито на ООН, нито на OECР или Световната търговска организация.

Напротив, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и високопоставени служители на Европейската комисия, обръщайки внимание на необичайното покачване на цените на изкопаемите горива, петрола, природния газ и въглищата, категорично настояват, че трябва да се обърне още повече внимание на зелената енергия

 

 

К.К

Станете почитател на Класа