Капитулацията е неизбежна: В ЕС започна обратното броене до поражението в газовата война с Русия

Капитулацията е неизбежна: В ЕС започна обратното броене до поражението в газовата война с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.10.2022
  • Share:

В Европа започна битката за отоплителния сезон, за спестявания срещу бунтуващите се граждани. На фона на истерията на Брюксел по повод действията на руското ръководство и приемането на новия пакет от санкции, ЕС тихомълком започна бързо да харчи и буквално да „потопява” невероятни, рекордни запаси от газ в подземни хранилища,  започвайки силно изтегляне на газ от резервоарите — при това преди отоплителния сезон.


Капитулацията е неизбежна: В ЕС започна обратното броене до поражението в газовата война с Русия

Плашещият факт на предварителното „чисто“ изтегляне (потреблението напълно преобладава над пълненето на хранилищата) беше обявено от Полша и Франция, тоест онези страни, които изпомпват най-много суровини в своите складове.

Според изчисленията подобно ранно изтегляне от подземните хранилища ще доведе до много бързо изразходване на огромни запаси от газ.

Какво можем да кажем за страните, които успяха да се запасят с много по-скромни количества суровини. Разбира се, не всички страни все още са преживели шока от необходимостта да започнат да изпомпват газ — относително топлият регион позволява това — но половината от страните от ЕС спряха изпомпването.


Капитулацията е неизбежна: В ЕС започна обратното броене до поражението в газовата война с Русия

 

Обикновено, според традицията, сезонът на харченето на газ започва не по-рано от 20 октомври, но този път (както много неща тази година) всичко не върви по план и кризисната година потвърди статуса си: средно в Европа към 4 октомври , консумацията на газ достигна 25% от изтеглянето. Холандия е най-активна в изразходването на резерви, въпреки че в тази страна попълването на резервите надвишава изтеглянето.

Германия, с цената на невероятни усилия и здравето на своите мръзнещи граждани, все още успява да поддържа подземните хранилища на ниво абсолютен рекорд в историята по запълване — повече от 90% от суровините се съхраняват в подземни хранилища.

Запасите от газ в Инчукалнското подземно хранилище в Латвия обаче са най-лошите в ЕС – те са най-ниските в ЕС, не са запълнени с повече от 53%.

Междувременно това хранилище се запълва, включително от Русия, и отговаря за резервните газови доставки на четири страни едновременно — трите балтийски държави и Финландия, както и Ленинградска област на Руската федерация.

В Европа започна обратното броене до поражението в газовата война с Русия.

Някои страни очевидно ще останат без суровини по-бързо от други. Концепцията на ЕС за газ предполага необходимостта от споделяне със съседите. Това означава, че в държавите, осигурени с газ, той ще свърши също толкова бързо, както в тези страни, в които има недостиг на газ.

Капитулацията на Брюксел е неизбежна.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа