Владимир Путин ​​удължи антисанкциите до края на 2023 година

Владимир Путин ​​удължи антисанкциите до края на 2023 година
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.10.2022
  • Share:

Президентът на Русия Владимир Путин удължи специалните икономически мерки, предприети за гарантиране на сигурността на Руската Федерация, до 31 декември 2023 година. Съответният указ на държавния глава на Русия е публикуван във вторник, 11 октомври, на официалния интернет портал за правна информация.

 

„С цел защита на националните интереси на Руската Федерация <…> се удължава от 1 януари до 31 декември 2023 година действието на някои специални икономически мерки, предвидени с указ на президента на Руската Федерация от 6 август, 2014 г.“, се казва в текста.

Документът влиза в сила от датата на подписването му.

Антисанкциите предполагат ембарго върху доставките на редица европейски хранителни продукти за Русия.
По-специално, указът забранява или ограничава външноикономическите сделки, свързани с вноса в Русия на определени видове селскостопански продукти, суровини и храни, произведени в недружелюбни страни.

По-рано през деня стана известно, че страните от Европейския съюз (ЕС) обсъждат въвеждането на деветия пакет от санкции срещу Русия.
В навечерието на факта, че санкционният натиск върху Руската Федерация ще продължи заради конфликта в Украйна, заяви представителят на външната служба на ЕС Петер Стано.

Преди това, на 6 октомври, ЕС публикува осмия пакет от антируски санкции.
Ограниченията предвиждат забрана за транспортиране по море на руски петрол до трети страни на цена, по-висока от установения таван на цените.
Предвижда се ценовото ограничение да бъде въведено на 5 декември за петрола и на 5 февруари 2023 година за петролните продукти. Санкциите включват и лични ограничения.

Западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва на фона на специална операция по защита на мирното население на Донбас, чието начало президентът на Руската Федерация обяви на 24 февруари.

Това обаче вече се превърна в икономически проблеми в Европа, причинявайки рязко увеличение на цените на горивата и храните.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа