Украйна е получила система за противовъздушна отбрана от Германия

Украйна е получила система за противовъздушна отбрана от Германия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.10.2022
  • Share:

В Украйна е доставена германската система за противовъздушна отбрана от типа ИРИС-Т, съобщава германското списание „Шпигел“.

 

 

Министерството на отбраната на Германия обаче не потвърждава тази информация при запитване на Ройтерс.

Вчера сутринта Русия обстреля градове в Украйна, при което загинаха цивилни и на места прекъсна електрозахранването и отоплението. Ударите са отмъщение за взрива на Кримския мост, обявен от руския президент Владимир Путин за терористична атака. 

Междувременно Франция обяви, че планира да засили военното си присъствие по източния фланг на НАТО с бронирани машини на сухопътните войски и ескадрон танкове "Льоклерк" в Румъния през ноември и пехотна рота в Естония през 2023 г., съобщава Франс прес, като цитира изказване на френския министър на въоръжените сили.

Решението на президента Еманюел Макрон да подобри отбранителното присъствие в Източна Европа е взето предвид ситуацията по източния фланг на НАТО и ожесточените боеве в Украйна, заяви пред комисията по отбрана във френския Сенат министър Себастиан Льокорню.

Франция е държава участник в мисия на НАТО в Румъния, която включва 350 френски войници, както и военнослужещи от Белгия и Нидерландия.

Военни източници съобщават, че Париж се готви да удвои сегашното си присъствие в страната през ноември с дузина бронирани машини и същия брой танкове "Льоклерк".

"Ще продължим да подсилваме отбранителното ни присъствие в Литва", посочва Льокорню като уточнява, че това ще бъде постигнато с изпращането на изтребители "Рафал", които ще осигуряват наблюдение по въздуха. 

Той допълва, че в Естония през 2023 г. ще пристигне лека пехотна рота, екипирана с военни машини "Грифон", което ще увеличи френското присъствие в страната с допълнителни сто души. Към днешна дата в балтийската държава са разположени триста френски военнослужещи в рамките на натовското партньорство.

 

 

(БТА)

Станете почитател на Класа