Прокурорите: Изфабрикувани са източниците в досието на Тръмп на руския анализатор

Прокурорите: Изфабрикувани са източниците в досието на Тръмп на руския анализатор
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2022
  • Share:

Руски анализатор, който изигра основна роля в създаването на погрешно досие за Доналд Тръмп, е изфабрикувал един от собствените си източници и е скрил самоличността на друг, когато е бил интервюиран от ФБР, казаха прокурорите. Твърденията им бяха излъчени по време на встъпителните изявления в процеса срещу Игор Данченко, който е обвинен по пет точки за даване на неверни показания пред ФБР. ФБР интервюира Данченко многократно през 2017 г., докато се опитваше да потвърди обвиненията в това, което стана известно като „досието Стийл".
Това досие, от британския шпионин Кристофър Стийл – поръчано от демократите по време на президентската кампания през 2016 г. – включва твърдения за контакт между кампанията на Тръмп и руски правителствени служители, както и твърдения, че руснаците може да са притежавали компрометираща информация за Тръмп под формата на видеоклипове, показващи го въвлечен в непристойна сексуална активност в московски хотел.
Прокурорите твърдят, че Данченко е излъгал, когато е казал, че е получил някаква информация в анонимно телефонно обаждане от човек, за когото смята, че е Сергей Милиан, бивш ръководител на Руско-американската търговска камара. Прокурорът Майкъл Кейлти каза на съдебните заседатели, че Данченко никога не е разговарял с Милиан и че телефонните записи показват, че той никога не е получавал анонимно телефонно обаждане по времето, когато Данченко твърди, че се е случило. Прокурорите също така твърдят, че Данченко е излъгал, когато е казал, че никога не е „разговарял" с човек на име Чарлз Долан относно твърденията, съдържащи се в досието. Прокурорите казват, че има доказателства, че Данченко е „разговарял с г-н Долан по имейл" за много конкретни елементи, които се появяват в досието.
ФБР трябваше да знае, че Долан е важен източник за Данченко, каза Кейлти, тъй като Долан е оперативен агент на Демократическата партия, който е работил по президентската кампания на всеки кандидат от Демократическата партия след Джими Картър и следователно би имал мотивация да фабрикува или украсява обвинения срещу Тръмп. „Тези лъжи имаха значение", каза Кейлти.
Но адвокатът на Данченко, Дани Онорато, каза на съдебните заседатели, че клиентът му е бил напълно честен с ФБР. Що се отнася до обвиненията за неговите дискусии с Долан, Онорато каза, че Данченко е отговорил вярно на въпроса, „защото двамата не са разговаряли – а по-скоро са провели писмен обмен". Ако ФБР е искало да знае за обмена на имейли, е трябвало да зададе друг въпрос, каза Онорато.
Кейлти, в своето встъпление, призна пред съдебните заседатели, че доказателствата ще покажат, че ФБР е допуснало грешки при провеждането на своите разследвания, но каза, че това не трябва да оневинява Данченко.
Данченко е третият човек, преследван от специалния прокурор Джон Дърам, който беше назначен да разследва произхода на „урагана Кросфайър" – обозначението, дадено на разследването на ФБР от 2016 г. за връзките на Тръмп с Русия. Това е и първият от случаите на Дърам, който навлиза дълбоко в произхода на досието, което Тръмп осмива като фалшива новина и политически лов на вещици.

Станете почитател на Класа