Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май 2023 г

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май 2023 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2022
  • Share:

В изявление Бъкингамският дворец каза: „Церемонията по коронясването ще се проведе в Уестминстърското абатство, Лондон и ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри. На церемонията ще бъде коронясан Негово Величество крал Чарлз III заедно с кралицата-консорт. Коронацията на крал Чарлз III ще се състои в събота, 6 май 2023 г., в Уестминстърското абатство, като церемонията ще отразява съвременната роля на монархията и ще гледа към бъдещето. Допълнителни подробности ще бъдат обявени своевременно."
Кралят и кралицата ще бъдат короновани в служба, която ще запази някои исторически елементи от минали коронации, но също така ще разпознае духа на времето. Чарлз ще бъде помазан с миро, ще получи кълбото, коронационния пръстен и скиптъра, след което ще бъде коронясан с величествената корона на Свети Едуард и благословен по време на церемонията. Камила също ще бъде помазана и коронована, както беше кралицата майка, когато беше коронясана през 1937 г. Сигурността през деня ще бъде засилена.
Нямаше коментар от двореца относно съобщенията, че Чарлз иска съкратена церемония от само един час. Коронационната служба на кралица Елизабет II през 1953 г. продължи повече от три часа. Непотвърдени доклади предполагат, че списъкът с гости вероятно ще бъде съкратен от 8000 през 1953 г. на 2000.
Но изявлението на двореца наистина загатва за модификации на церемония, която е запазила подобна структура повече от 1000 години. Правителството и кралското семейство ще са наясно с мащаба на коронацията в светлината на кризата с разходите за живот, пред която е изправена страната. Плановете за събитието са известни с кодовото име Operation Golden Orb и излагат плана за услугата и блясъка около нея.
Вътрешни лица от двореца споделиха, че херцогът на Норфолк, който като граф маршал отговаря за организирането на церемонията, е получил задачата да я направи по-проста, по-кратка и по-разнообразна церемония, която отразява съвременна Великобритания. „Кралят отмени голяма част от коронацията като признание, че светът се е променил през последните 70 години", каза източник. Една промяна, която се обсъжда, е за по-спокоен дрескод, като участниците е възможно да бъдат облечени в салонни костюми, а не в церемониални одежди.
Някои ключови ритуали ще бъдат запазени, включително помазването на монарха, който ще се закълне да бъде „защитник на вярата", а не „защитник на вяра", както се спекулираше по-рано. Златната държавна карета от 1762 г., която беше обновена с големи разходи за платинения юбилей на кралицата, отново ще бъде част от коронационното шествие.

Станете почитател на Класа