Срещу Русия и Китай: Как САЩ да останат първа световна сила

Срещу Русия и Китай: Как САЩ да останат първа световна сила
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

Налагане над издигащия се Китай в дългосрочен план и непосредствено противопоставяне на агресивната Русия, за да останат Съединените щати неоспорима първа световна сила: администрацията на президента Джо Байдън представи вчера дългоочакваната си нова стратегия в областта на националната сигурност. Тя бе забавена заради руската инвазия в Украйна, но, според ресорния съветник в Белия дом Джейк Съливан, войната не е довела до фундаментални промени в документа.

„Навлязохме в решаващо десетилетие“, каза при представянето на стратегията пред медиите Съливан. Той посочи „две основни предизвикателства“.

„Първото е надпреварата между големите сили, за да бъде оформен световният ред на утрешния ден. Второто… е, че трябва да се изправим пред набор от транснационални предизвикателства, които засягат хората, където и да са, включително в Съединените щати: климатичните промени, продоволствената несигурност, заразните болести, тероризмът, енергийният преход, инфлацията“, обобщи Съливан, цитиран от Франс прес.

„Най-належащата“ задача, пише в документа, който администрацията по закон е длъжна да публикува, е да се даде отпор на авторитарните режими, на първо място – на Москва и Пекин.

Белият дом предупреждава, че „Русия е непосредствена заплаха за един свободен и справедлив световен ред, като се отнася с безсрамно презрение към основните международни правила“. „Китай, в контраст“, продължава документът, „е единственият съперник, който едновременно има волята да промени международния ред и, все повече, икономическите, дипломатическите, военните и технологичните средства да преследва тази цел“.

Според стратегията, простираща се на 48 страници, САЩ трябва да спечелят икономическата надпревара с новата суперсила, за да се надяват да запазят влиянието си по света, посочва Ройтерс.

В същото време, отбелязва Асошиейтед прес, документът подчертава, че вътрешните инвестиции са от ключово значение, за да бъде страната конкурентоспособна в критичното десетилетие, което предстои. „Ние разбираме, че за да успеят Съединените щати в чужбина, трябва да инвестираме в иновации и в индустриалната ни сила, както и да укрепваме нашата вътрешна устойчивост“, подчертава администрацията на Байдън. Тя набляга колко е важно едновременно със защитата на интересите на съюзниците си, страната да не забравя и тези на своите собствени граждани.

В началото на текста, отбелязва АФП, е поместена декларация, пропита с обичайния оптимизъм на Байдън: „Съединените щати разполагат с всичко, за да спечелят надпреварата на 21-и век. Ние излизаме по-силни от всяка криза. И няма нищо, което да не можем да направим.“

Съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност даде повече разяснения: „Ние не се опитваме да разделим света на твърдо установени блокове. Не се стремим да превърнем конкуренцията в конфронтация или в нова Студена война.“

„И не разглеждаме всяка страна просто като терен за противопоставяне чрез посредници“, добави той, визирайки многобройните прокси войни между Съединените щати и Съветския съюз между 1945 и 1989 г.

Съливан подчерта, че войната в Украйна не е променила „по същество подхода на Джо Байдън в областта на външната политика, който датира доста отпреди“ влизането му в Белия дом, при все че светът сега „е по-сложен“, отколкото преди 21 месеца, когато 46-ият президент на САЩ встъпи в длъжност в разгара на най-тежката пандемия през последния век. Руската инвазия на 24 февруари забави публикуването на новата стратегия, която по принцип трябваше да бъде изпратена на Конгреса по едно и също време с проектобюджета, тоест още на 28 март миналата година, но „не (я) промени фундаментално“, обърна внимание той.

Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност обобщи, че документът „представя с жив колорит ключовите елементи от нашия подход: разчитането на съюзниците, важното значение на засилването на САЩ и на демократичния свят като цяло, застъпването за другите демокрации и за демократичните ценности“.

Осъвременената стратегия не показва сериозни промени в начина на мислене и не въвежда важни нови доктрини във външната политика на Байдън, отбелязва Ройтерс. Вместо това документът подчертава възгледа на Белия дом, че лидерската роля на САЩ е от ключово значение за справяне с глобални заплахи като изменението на климата и възхода на авторитарни режими.

Американският президент демократ все още не е решил някои важни външнополитически дилеми като тази дали да бъдат отменени митата върху редица китайски стоки, които бяха наложени от неговия републикански предшественик на поста Доналд Тръмп и струваха на потребителите в Съединените щати милиарди долари. В същото време той е изправен пред нови предизвикателства, които се изкристализираха от руската инвазия в Украйна, включително развалените отношения с дългогодишния съюзник Саудитска Арабия и разчитането от Индия на вноса на енергоносители от Русия, посочва Ройтерс.

При представянето на стратегията, съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност очаквано трябваше да отговори на многобройни въпроси за Саудитска Арабия, след като самият Байдън я заплаши с неуточнени „последици“ заради решението на ОПЕК+ за драстичното съкращаване на добива на петрол, отбелязва АФП. Воденият от Рияд и Москва клуб предприе този ход, за да повиши цените на „черното злато“ – ключов източник на приходи за руската военна машина – за голямо неудовлетворение на Вашингтон. През юли Байдън отиде лично на крака при принц Мохамед бин Салман, за да координират енергийните си стратегии, въпреки че по време на кампанията за президентските избори в Съединените щати през ноември 2020 г. се бе заканил да превърне Саудитска Арабия в страна парий на международната сцена заради убийството две години по-рано на саудитския журналист дисидент Джамал Шашоги, което според американското разузнаване вероятно е било разпоредено от влиятелния престолонаследник.

Водещи конгресмени от партията на американския президент го призоваха да прекрати продажбата на оръжия за кралството на стойност милиарди долари. Съливан каза, че в непосредствено бъдеще няма да бъде взето решение по въпроса, но добави, че Съединените щати ще проучат тази възможност.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа