"Фронтекс" отчете най-големия брой на влезли в ЕС нелегални мигранти от 2016 г.

"Фронтекс" отчете най-големия брой на влезли в ЕС нелегални мигранти от 2016 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

Броят на незаконно влизащите в Европейския съюз мигранти се е увеличил от януари до септември със 70 процента в сравнение със същия период на миналата година, като е достигнал най-високото ниво от 2016 г. насам, съобщи днес Европейската служба за гранична и брегова охрана ("Фронтекс"), цитирана от БТА.

 

Според службата през първите девет месеца на тази година са регистрирани 228 240 незаконно влезли мигранти, включително 33 380 през септември.

Маршрутът през Западните Балкани продължава да бъде най-натовареният със 106 396 незаконно влезли мигранти за девет месеца, което е ръст от 170 процента спрямо същия период на миналата година, се казва в изявление на "Фронтекс". Маршрутът е използван предимно от сирийски, афганистански и турски мигранти.

Броят на мигрантите, използващи маршрута през Източното Средиземноморие, се е увеличил за същия период със 118 процента, а на тези, използващи маршрута през Централното Средиземноморие - с 42 процента.

Броят на незаконно влезлите мигранти е намалял с повече от 30 процента на източната граница на ЕС, както и по маршрута през Западното Средиземноморие, съобщи "Фронтекс".

Броят на мигрантите, напуснали ЕС по посока Великобритания се е увеличил с 68 процента до 52 720 за девет месеца на тази година в сравнение със същия период на 2021 г.

Повече от 11 милиона украински граждани са влезли в ЕС от Украйна от началото на руската инвазия, каза агенцията, като уточни, че значителен брой от тях са се върнали в страната си.

Станете почитател на Класа