Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна руския режим за терористичен

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна руския режим за терористичен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

Новината съобщиха ръководителят на украинският делегация в ПАСЕ Мария Мезенцева и членът на делегацията Алексей Гончаренко, цитирани от агенция УНИАН

 

 

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, с която обявява руския режим за терористичен и призовава да се доставя оръжие за Украйна.

За това съобщиха ръководителят на украинският делегация в ПАСЕ Мария Мезенцева и членът на делегацията Алексей Гончаренко, цитирани от агенция УНИАН.

"За – 99 делегати, въздържа се един. Това е исторически резултат! Пълна подкрепа от ПАСЕ!, изтъкна Гончаренко.

"Това е мощен сигнал от световен мащаб и още една крачка към признаването на Русия за страна - спонсор на тероризма", добави той.

Освен това за пръв път в историята Съветът на Европа призовава да се доставя оръжие за Киев, изтъква украинските представители.

Според Мезенцева основните пунктове на резолюцията гласят:

- осъждане на руската агресия и признаването ѝ за престъпление по международното право;

- потвърждаване суверенитета на Украйна;

- ускоряване създаването на Специален международен трибунал за престъпленията при агресията срещу Украйна;

- създаване на комплексен международен механизъм за компенсации и регистър на нанесените щети;

- осигуряване на системи за ПВО за Украйна;

- внасяне на въпроса за отговорността на Русия в дневния ред на Четвъртата среща на държавните глави на държавите - членки на Съвета на Европа;

- прочистване на международните организации от руските агенти;

- поставяне на въпроса за целесъобразността на участието на Русия в ООН.

Мезенцева припомни също, че в момента Съветът на Европа е единствената международна организация, която е изгонила от редовете си Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

През април 2014 г ПАСЕ лиши руската делегация от право на глас и изключи нейните представители от всички ръководни органи на асамблеята заради анексирането на Крим, припомня УНИАН.

Заради това Москва спря да плаща вноските си в Съвета на Европа от юни 2017 г.

В началото на март тази година Русия реши да напусне организацията.

На 15 март членовете на ПАСЕ гласуваха за изключването на Руската федерация. Никой не се обяви против.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (или ПАСЕ) е един от двата главни органа на Съвета на Европа (СЕ). За разлика от Европейския парламент (който е институция на Европейския съюз), правомощията на ПАСЕ се простират само до възможността да разследва, препоръчва и съветва. Нейните препоръки в областта на човешките права имат значителна тежест в контекста на европейската политика. Европейският парламент и другите институции на Европейския съюз, често се позовават на данните на ПАСЕ, особено в областта на човешките права и на правното и културното сътрудничество.

Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 46 страни членки - след изключването на Русия, за разлика от 27 страни членки на ЕС), която работи за целите на европейската интеграция. Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество.


Два от най-известните органа на Съвета на Европа са Европейският съд по правата на човека, който прилага Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Европейската фармакопея, която залага стандартите за фармацевтичните продукти в Европа. Съветът на Европа е създал множество стандарти, харти и конвенции, които улесняват сътрудничеството между европейските държави.

Най-важните органи на Съвета на Европа са Комитетът на министрите, съставен от министрите на външните работи на всички държави членки, Парламентарната асамблея, съставена от представители на парламентите на държавите членки и Генералният секретар, който оглавява секретариата на Съвета на Европа. Комисарят по човешките права в рамките на съвета има задача да спомага за спазването на човешките права.

 

 

Станете почитател на Класа