Кремъл: Влизането на Украйна в НАТО означава гарантирана ескалация до Трета световна война

Кремъл: Влизането на Украйна в НАТО означава гарантирана ескалация до Трета световна война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

"Трябва да помним - ядрен конфликт ще засегне абсолютно целия свят. Последствията биха били катастрофални за цялото човечество“, каза Александър Венедиктов, заместник-секретар на руския Съвет по сигурността

 

 

Заплаха с Трета световна война. Кремъл заяви, че приемането на Украйна в НАТО гарантира ескалацията на конфликта до Трета световна война.

Реакцията на Алианса не закъсня - евентуален руски ядрен удар в Украйна ще предизвика "физически отговор" с непредсказуеми последици.

Според заместник-секретаря на руския Съвет по сигурността Александър Венедиктов в алианса напълно разбират самоубийственото значение на приемането на Киев в пакта.

В интервю за ТАСС Венедиктов нарече заявката на Украйна за ускорено приемане в НАТО "по-скоро пропагандистки ход". "Киев прекрасно разбира, че такава стъпка означава гарантирана ескалация до Трета световна война", обяви Венедиктов.

"Видно е, че Киев разчита да създаде информационен шум и да привлече вниманието към себе си за пореден път. А може би там има хора, които наистина разчитат, че страната им ще бъде приета в пакта. В същото време си даваме сметка, че въпреки заявленията за напричастност към събитията в Украйна, реалните действия на Запада говорят, че той е непосредствен участник в конфликта", заяви Венедиктов.

Той обърна внимание на факта, че "приемането на Украйна в НАТО ще придаде на това участие ново качество с влизането в действие на член 5 от устава на пакта (за колективната отбрана, при която нападението срещу една или няколко страни означава нападение слещу целия алианс, бел. ред.)". Венедиктов отбеляза, че това ще има сериозни последстивя за цялото човечество.

"Това е самоубийствен ход (приемането на Украйна в НАТО, бел. ред.) и това го разбират много добре и самите натовци, обясни той и отбеляза, че "искането на Киев бе веднага подкрепено от източноевропейците и балтийските страни".

"А по-сериозните държави, както и самият Брюксел, се отнесоха без възторг към тази инициатива и веднага дадоха стандартните си контрааргументи - несъответствие на стандартите на блока, наличието на териториални спорове и т.н.", констатира Венедиктов.

"Във всеки случай позицията на Русия остава неизменна - влизането на Украйна в НАТО или в някакви други алианси, сформирани под егидата на САЩ, за нас е неприемливо", заяви заместник-секретарят на Съвета по сигурността на РФ.

Венедиктов каза още, че призивът на Зеленски за превантивни удари срещу Русия е опасен, като предупреди, че ядрената война ще има катастрофални последици за света.

"Трябва да помним - ядрен конфликт ще засегне абсолютно целия свят - не само Русия и колективния Запад, но и всяка страна на тази планета. Последствията биха били катастрофални за цялото човечество“, каза Венедиктов.

Президентът Владимир Путин многократно е критикувал Съединените щати за това, че стимулират разширяването на НАТО на изток, особено за ухажването им на бивши съветски републики като Украйна и Грузия, които Русия смята за част от собствената си сфера на влияние.

На 21 септември Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато каза, че ще бъде готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия срещу това, което той каза, че е "ядрен шантаж" от големите западни сили.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че светът е изправен пред най-големия риск от ядрен Армагедон след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Руски ядрен удар би променил хода на конфликта в Украйна и почти със сигурност ще предизвика "физически отговор" от страна на съюзниците на Киев, а вероятно и от НАТО, реагира пред Ройтерс високопоставен представител от алианса, пожелал анонимност.

Всяко използване на ядрени оръжия от Москва би имало "непредсказуеми последици за Русия", допълни той малко преди срещата групата на НАТО за ядрено планиране, която се провежда при закрити врата.

Според него Москва използва ядрена реторика основно, за да възпре НАТО и някои други страни от директно влизане в конфликта.

В хода на продължаващия вече осми месец конфликт, Русия понесе тежки загуби в жива сила и военно оборудване, а през последния месец премина в отстъпление на няколко фронта.

На фона на това президентът Владимир Путин обяви анексирането на четири украински територии, които отчасти се намират под руски контрол и заплаши, че ще ги защитава с ядрено оръжие.

Съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан миналия месец каза, че САЩ са заявили ясно на Москва, че ще има "катастрофални последици", ако използва ядрено оръжие в Украйна. Той обаче не оповести публично нищо за това какъв точно ще е отговорът на Вашингтон.

Вчера американският министър на отбраната Лойд Остин заяви пред журналисти в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел, че САЩ следят за всякакви индикации за притеснителна промяна в ядрените позиции на Москва, които биха дали повод да се допусне, че Путин се готви за атака с атомно оръжие.

"На този етап не сме видели никакъв знак, които да ни наведе на подобна мисъл", каза Остин.

Междувременно НАТО заяви, че следващата седмица ще проведе годишното си учение за ядрена готовност, наречено "Steadfast Noon".

Отмяната на ученията заради войната в Украйна би било "много погрешен сигнал", заяви във вторник началникът на НАТО Йенс Столтенберг.

"Това са учения, които гарантират, че ядреното ни възпиране остава безопасно, сигурно и ефективно", каза той и допълни, че военната сила е най-добрият начин да се предотврати всякаква ескалация на напрежението.

 

 

Станете почитател на Класа