Путин: Турция е най-надеждният маршрут за газ към ЕС

Путин: Турция е най-надеждният маршрут за газ към ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина, изтъква руският президент

 

 

Руският президент Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган днес, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС и предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

На двустранните разговори в Астана, Казахстан, които се провеждат в рамките на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия Путин каза, че енергийните доставки от Русия за Турция се изпълняват в пълен обем и в съответствие със заявките. 

Двамата лидери не са обсъждали темата за разрешаването на руско-украинския конфликт по време на срещата си в Астана, съобщи по-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред РИА Новости.

 

https://epicenter.bg/images/news/102022/thumbs/main_Putin--Turtsiya-e-nay-nadezhdniyat-marshrut-za-gaz-kam-ES_1665663567.webp

Путин: Турция е най-надеждният маршрут за газ към ЕС Снимка Официален сайт на Кремъл


Путин смята, че предложеният за създаване газов хъб в Турция може да стане платформа за определяне на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос.

"По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос – въпросът за ценообразуването“, отбеляза руският държавен глава на разговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси, каза Путин.

Той обърна внимание на извършения, по думите му, опит за саботаж на газопровода "Турски поток", отбелязва ТАСС.

Руският държавен глава посочи, че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта "Турски поток", в резултат на което маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден.

"Загубените обеми от транзита чрез "Северен поток" по дъното на Балтийско море, ние бихме могли да преместим в региона на Черно море и по този начин да направим маршрута през Турция основен за нашите газови доставки в Европа, създавайки в Турция най-големия газов хъб в Европа", посочи Путин, цитиран от "Ведомости". Според шефа на "Газпром" Алексей Милер това предложение е "актуално и своевременно". Според него газовият хъб би могъл да се разполага на границата на Турция и ЕС. В края на септември стана ясно, че Турция ще заплаща една четвърт от доставките на газ от Русия в рубли.

Друга тема, засегната на срещата, беше тази за ядрената енергетика и съвместните проекти на двете държави в тази област.

Руският президент посочи, че първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" в турския окръг Мерсин, първата атомна централа в страната, изграждана от Росатом, може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на турската република, която е догодина.

"Нашите колеги от правителствата и компаниите, които се занимават с практическа работа, изпълняват всички планове. Това се отнася и за инвестиционния процес и за изграждането на АЕЦ "Аккую". Работата върви по план", каза руският лидер.

Откроявайки важността на ядрената енергетика за Турция, Ердоган посочи, че сред темите на обсъждане в разговора е била не само изгражданата сега в Турция АЕЦ "Аккую", но и проектът за втора АЕЦ в черноморския окръг Синоп. По думите на турския лидер, ако бъде реализиран проектът за Синоп, чрез него ще бъдат покрити още десет на сто от нуждите на Турция от електроенергия, в допълнение на десетте процента, които ще обезпечи АЕЦ Аккую.

Двамата президенти се спряха и върху темата с доставките на зърно през Черно море по т.нар. "зърнен коридор", като и двамата констатираха, че все още само малка част от зърното отива в най-бедните страни.

Ердоган подчерта решимостта на Турция зърното, пренасяно през Черно море, да достигне до слаборазвитите държави.

"Решени сме да укрепим и продължим Истанбулския меморандум и да транспортираме по същия начин руско зърно и торове до слаборазвитите страни през Турция", каза той. Турският президент подчерта, че именно слаборазвитите страни трябва да са фокусът на този процес, а не толкова развитите държави.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на зърно от черноморски пристанища.

"Мисля, че това ще наклони много в положителна посока балансите в света. Смятам, че стъпките, които Турция и Русия ще предприемат в този процес, ще разтревожат определени кръгове, но от друга страна, ще зарадват слаборазвитите страни", каза още Ердоган, цитиран от турската телевизия ТРТ Хабер.

 

 

Станете почитател на Класа