НАТО призна, че ще е трудно да достави ПВО на Украйна

НАТО призна, че ще е трудно да достави ПВО на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.10.2022
  • Share:

Съюзниците от НАТО се борят да осигурят системи за противовъздушна отбрана на Украйна, но алиансът признава наличието на проблеми при намирането на оборудването, което Киев търси от западните си партньори.

 

НАТО призна, че ще е трудно да достави ПВО на Украйна

 

 

Страните от НАТО с всички сили искат да осигурят достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да отговорят на нуждите на режима в Киев, заявиха западни чиновници пред Financial Times на фона на призивите на Киев за по-добра защита срещу руски въздушни и ракетни удари.

Германия изпрати във вторник първата от четирите обещани усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана Iris-T SLM на Украйна, докато президентът на САЩ Джо Байдън обеща в понеделник да продължи да предоставя „усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана“ след разговорите си с украинския президент Володимир Зеленски.

Западните чиновници са съгласни, че са необходими повече средства за противовъздушна отбрана и имат желание да помогнат, но твърдят, че ПВО в таква количество е трудно да бъде открито.

САЩ и други държави работят за намиране на системи за ПВО, които могат да бъдат предадени на Киев на фона на недостига на западно производство и свършилите запаси, споделиха двама висши западни чиновници.

„Държавите вече са предоставили подобни системи, но има недостиг“, каза един от чиновниците в условия на анонимност.

Страните от НАТО, включително Полша и Великобритания, предоставиха на Украйна различни платформи за ПВО от началото на спецоперацията на Русия, от ръчни ракетни установки до по-сложни системи, монтирани на камиони, създавайки мозайка от отбранителна мрежа заедно с украинските съветски системи като С-300.

САЩ обещаха да доставят две платформи от своята усъвършенствана национална ракетна система «земя-въздух» (Nasams) през следващите два месеца, като в дългосрочен план предстои доставката на още шест, заявиха официални лица. Докато съществуващите системи на Украйна успяха да свалят 41 от повече от 80 ракети, изстреляни от Русия по нейните градове в понеделник, официалните лица и анализатори заявиха, че това не е достатъчно, за да се защитят както цивилните центрове, така и войските на фронтовата линия от руските атаки.

Представители на САЩ и НАТО заявиха, че подкрепата за противовъздушната отбрана и противоракетната отбрана ще бъде в центъра на разговорите в сряда между страните, които са обещали да предоставят на Украйна около 40 милиарда долара оръжия и средства за отбрана от февруари.

Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, каза, че на срещите ще „изслушат“ нуждите на Украйна.

„След като Русия нападна украинското гражданско население, ние ще търсим варианти за противовъздушна отбрана, които ще помогнат на украинците да се защитят“, каза той.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви във вторник, че макар да приветства „неотдавнашните съобщения на съюзниците за предоставяне на подобрени системи за противовъздушна отбрана“, той „очаква с нетърпение по-нататъшни доставки“.

 

ПП

Станете почитател на Класа