Протест срещу Си Дзинпин наелектризира китайския интернет

Протест срещу Си Дзинпин наелектризира китайския интернет
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2022
  • Share:

Китайските власти стриктно цензурираха обсъждането на рядък протест в Пекин в четвъртък, с големи банери, разгърнати на надлез, призоваващи за бойкот и отстраняването на Си Дзинпин, само дни преди най-важното събитие за Китай – конгресът на ККП.
Снимки и видеоклипове от протеста на моста Ситонг се появиха в социалните медии в четвъртък, показвайки също кълба дим, извиващи се от моста над главна пътна артерия в квартал Хайдиан в столицата.
„Искаме храна, а не PCR тестове. Искаме свобода, а не локдауни. Искаме уважение, а не лъжи. Искаме реформа, а не културна революция. Искаме гласуване, а не лидер. Искаме да бъдем граждани, а не роби", гласеше един транспарант, докато втори призоваваше за бойкот на училищата, стачки и отстраняване на Си.
Снимките се разпространиха в западните социални медии, но бързо бяха премахнати от платформите в китайския интернет „Голяма защитна стена". Публикациите, съдържащи думите „Пекин", „мост" или „Хайдиан", бяха строго контролирани, а песен, която споделяше името на моста, беше свалена от услугите за стрийминг, според Асошиейтед прес.
В Twitter някои потребители казаха, че акаунтите им са били временно деактивирани в друга голяма китайска платформа, WeChat, след като споделиха снимки от протеста.
Въпреки това такъв рядък протест в момент на изключителна политическа чувствителност привлече вниманието. В петък сутринта хаштаг на Weibo „Видях го", където хората се позовават на инцидента, без да го споменават, е бил прегледан повече от 180 000 пъти, преди също да бъде изтрит, а акаунтите на някои бяха спрени за нарушаване на правилата и разпоредбите на Weibo.
Други коментиращи споменаха песента на Les Miserables Do you hear the people sing?, която беше цензурирана за кратко през 2019 г., след като стана популярна протестна песен в Хонконг.
Много коментари се позовават на революционна поговорка, известна от Мао Цзедун: „Една малка искра може да подпали прерията". Друг добави „Човек влошава нещата, като се опитва да прикрие".
Някои интернет потребители твърдяха, че са идентифицирали протестиращия, като споделиха снимки, за които се твърди, че са на протестиращия на моста, дегизиран в строителна каска и риза.
Такъв явен и разгласен протест конкретно срещу Си би бил значителен в най-добрия случай, но това се случи само дни преди конгреса на управляващата комунистическа партия. Действителният протест беше бързо прекратен в четвъртък следобед. Малко след като снимките се появиха в мрежата, на място нямаше никакви транспаранти. Виждаше се кръгъл черен белег в областта на моста, където би трябвало да е бил огънят, а според репортери на място имаше засилено полицейско присъствие.

Станете почитател на Класа