Демократите предлагат прехвърляне на оръжия от Саудитска Арабия в Украйна

Демократите предлагат прехвърляне на оръжия от Саудитска Арабия в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2022
  • Share:

Демократите от Капитолийския хълм предложиха прехвърляне на американските оръжейни системи от Саудитска Арабия в Украйна и спиране на планираната доставка на ракети Patriot към Рияд в резултат на „повратна точка" в отношенията на Вашингтон с кралството.
Ро Хана, конгресмен демократ от Калифорния, който е водещ поддръжник на замразяването на оръжията, каза, че вярва, че „най-малко" Конгресът ще предприеме действия за спиране на трансфера на ракети Patriot към кралството и вероятно ще постави на пауза и други отбранителни инициативи. В интервю за Guardian Хана каза, че напрежението е достигнало точка на кипене, която е сравнима с настроенията в САЩ след убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги.
Прекъсването на отношенията последва съобщението миналата седмица, че петролният картел OРЕС+ се е съгласил да намали производството на петрол с 2 милиона барела на ден въпреки силните възражения и лобирането от страна на администрацията на Джо Байдън. Ходът беше разглеждан както като тласък на подкрепа за Владимир Путин и неговите военни усилия в Украйна, така и като зашеметяващо предателство в отношенията на Саудитска Арабия със САЩ, само седмици след като президентът посети престолонаследника Мохамед бин Салман в Джеда.
„Мисля, че президентът Байдън е разумен и прагматичен по темперамент, но това беше истински шамар в лицето му. Това е втори момент като убийството на Хашоги. Вярвам, че това е напълно грешна преценка на саудитците. Все още има време кралството да промени курса.", каза Хана.
Междувременно Крис Мърфи, влиятелен сенатор демократ от Кънектикът, каза „САЩ трябва да спрат продажбата на модерни ракети въздух-въздух на Саудитска Арабия и да пренасочат тези ракети към Украйна. В продължение на няколко години американската армия беше разположила батареи за противоракетна отбрана Patriot в Саудитска Арабия, за да помогне за защитата на петролната инфраструктура срещу атаки с ракети и дронове. Тези усъвършенствани системи за противовъздушна и противоракетна отбрана трябва да бъдат пренасочени, за да укрепят отбраната на източните флангови съюзници на НАТО като Полша и Румъния – или да бъдат прехвърлени на нашите украински партньори".
Въпреки че физическото прехвърляне на съществуващи оръжейни системи в Саудитска Арабия в Украйна не би било особено сложно от логистична гледна точка, експерти казаха, че може да рискуват обвинения, че администрацията на Байдън ескалира подкрепата си за Украйна отвъд нивата, които смята за подходящи, тъй като системите може да изискват американски персонал на земята за подкрепа.
Министерството на външните работи на Саудитска Арабия тази седмица отхвърли критиките на своето решение на ОПЕК+ и настоя, че картелът е действал с единодушие и в собствен икономически интерес. Той също така отхвърли всякакви предположения, че може да бъде принуден да направи обратен завой в политиката. „Кралството подчертава, че докато се стреми да запази силата на отношенията си с всички приятелски страни, то потвърждава отхвърлянето на всякакви диктати, действия или усилия за изкривяване на неговите благородни цели за защита на световната икономика от нестабилността на петролния пазар", се казва в съобщението. .

Станете почитател на Класа