Назоваха виновниците за енергийната криза, Русия не е сред тях

Назоваха виновниците за енергийната криза, Русия не е сред тях
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.10.2022
  • Share:

Световната енергийна криза предизвиква поток от дезинформация и объркване, пише Il Corriere della Sera. Авторът на статията твърди, че цените на синьото гориво са скочили много преди руската спецоперация в Украйна.

 

Превод от Il Corriere della Sera, Италия:

 

Назоваха виновниците за енергийната криза, Русия не е сред тях

 

 

В новата енергийна геополитика се засилва „източният блок“, в който Китай и Индия са потребители, а Русия е доставчик

Един от факторите, допринесли за по-нататъшното покачване на цените, е свързан с «трескавото търсене на алтернатива на руския газ от страна на Германия, за да се задоволи потреблението и да се натрупат запаси».

Има много объркване и дезинформация относно настоящия енергиен шок.

Но сред всички клишета, които ни пречат да разберем какво се случва, има едно, което се откроява особено със своята погрешност и изостаналост.

То свързва кризата с конфликта в Украйна и санкциите.

Енергийната криза вече беше в разгара си, когато започна конфликтът в Украйна, последван от западните санкции срещу руския петрол (които, между другото, се оказаха доста ограничени).

Цените на газа скочиха до небето преди повече от година, много преди руската специална операция. Едната възможна причина беше провалът на вятърната енергия в Северно море, причинен от липсата на самия вятър.

Руснаците добре разбраха какъв ще бъде геополитическият сценарий.

Много преди специалната операция на Путин, руският енергиен гигант Роснефт започна своя «геополитически завой» на Изток. Под ръководството на Игор Сечин Роснефт започва да разглежда Китай като привилегирован партньор още през 2004 г. Оттогава Роснефт укрепва връзките си с водещата енергийна компания в Пекин, Китайската национална петролна корпорация.

След като Западът наложи санкции на руския петрол, доставките от Москва за Пекин се увеличиха толкова много, че Русия изпревари Саудитска Арабия като основен доставчик на Поднебесната.

Роснефт добави и индийска към китайската си стратегия: за да бъде по-малко зависима от западните пазари, тя инвестира в петролната рафинерия Nayara Energy. Износът на руски петрол за Индия скочи от почти нула до милион барела на ден и то на намалени цени.

Така в новата енергийна геополитика се засилва „източният блок“: Китай и Индия като потребители, а Русия като техен доставчик.

И всичко това в резултат на западните санкции.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа