Русия отмени забраната за валутни операции за някои международни банки за развитие

Русия отмени забраната за валутни операции за някои международни банки за развитие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.10.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин подписа указ за отмяна на специалните икономически мерки, които бяха наложени през март в отговор на санкциите, за редица чуждестранни инвестиционни фондове и банки за развитие, според указа, публикуван в официалния онлайн регистър на законодателна информация.
Сред тях са Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, Международната банка за икономическо сътрудничество, Международната инвестиционна банка, Руско-киргизкият фонд за развитие и Новата банка за развитие на BRICS (NDB).
По-специално, те няма да бъдат обект на процедурата за сделки, установена съгласно указа на президента от 1 март за специални икономически мерки. Освен това тези банки и инвестиционни фондове са освободени от забраната за транзакции в чуждестранна валута, които включват кредитиране от руски резиденти на чуждестранни физически лица и депозиране на чуждестранна валута от руски резиденти по сметки, открити извън Русия.
Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, Международната банка за икономическо сътрудничество, Международната инвестиционна банка, Руско-киргизкият фонд за развитие и Новата банка за развитие също не са обект на временната процедура по отношение на задълженията на Русия и руските компании към чуждестранни кредитори.
Освен това някои други ограничения, които са предвидени в мерките, предприети в отговор на недружелюбни действия на САЩ и присъединяващите се към тях държави и организации, се премахват спрямо споменатите банки за развитие и инвестиционни фондове.

Станете почитател на Класа