Обичайни лекарства могат да се борят със затлъстяването и диабета

Обичайни лекарства могат да се борят със затлъстяването и диабета
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.10.2022
  • Share:

Учените са посочили набор от често използвани лекарства, които могат да бъдат предназначени за лечение на хора, страдащи от затлъстяване и диабет.
Лекарствата – които ще бъдат представени на Международния конгрес по затлъстяването в Мелбърн този уикенд – включват лечение на стомашни язви и нарушения на сърдечния ритъм и са идентифицирани с помощта на сложни компютърни програми.
„Спешно са необходими нови лечения с висока активност и специфичност за справяне с пандемията от хронични заболявания, свързани с диабет тип 2 и затлъстяване. Нашата технология използва генетично информирана прецизна медицина за идентифициране и насочване на нови лечения за тези сложни заболявания", каза професор Мъри Кернс от университета в Нюкасъл, Нов Южен Уелс, Австралия.
Лекарствата, избрани като потенциални лечения на затлъстяване, включват баклофен, мускулен релаксант, и карфилзомиб, лекарство, използвано при химиотерапия. В случай на потенциално лечение на диабет, изследователят идентифицира палбоциклиб, който се използва за лечение на рак на гърдата, и сърдечни гликозиди, които се използват за лечение на сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм. В допълнение, бяха идентифицирани лекарства, които имат потенциал да лекуват както затлъстяването, така и диабета. Те включват сукралфат, който се използва за лечение на стомашни язви, и лекарството за рак регорафениб.
Пренасочването на съществуващи лекарства с цел справяне с нови състояния става все по-привлекателна възможност за лечение на заболявания като диабета. Безопасността на тези лекарства вече е била проучена по време на първоначалните им фармацевтични изпитвания и затова ще са необходими по-малко време и разходи за пускане на пазара. В допълнение, по-старите лекарства може вече да не са предмет на патентни ограничения и трябва да бъдат по-евтини за лекари и болници за администриране.
Кейрнс и неговият колега Уилям Рей проучиха данни за генетичните пътища, участващи в развитието на диабет и затлъстяване, и след това използваха софтуер, за да сравнят тази информация за пътищата, по които съществуващите лекарства преминават през човешкото тяло. Те успяха да идентифицират съществуващи лекарства, които биха могли да бъдат преназначени за справяне с двете състояния. „Искахме да повлияем на тези и други сложни състояния чрез откриването на лекарства, които са насочени към генетично кодирания биологичен риск на всеки индивид", каза Рей.
Възможното разработване на нови лечения за диабет е окуражаващо, тъй като броят на случаите непрекъснато нараства в целия свят през последните няколко десетилетия и е свързан с увеличаване на нивата на затлъстяване и липса на физически упражнения от страна на хората „Диабетът и затлъстяването са основните рискови фактори за десетки хронични здравословни разстройства, които допринасят за удивителни нива на човешка заболеваемост и смъртност", каза Рей.

Станете почитател на Класа