Илон Мъск: SpaceX пак ще финансира интернет Starlink в Украйна

Илон Мъск: SpaceX пак ще финансира интернет Starlink в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.10.2022
  • Share:

Илон Мъск обяви в събота, че неговата компания ще продължи да плаща за сателитен интернет Starlink в разкъсваната от война Украйна, ден след като бе намекнал, че не може да продължи да финансира проекта.
„По дяволите. Въпреки че Starlink все още губи пари и други компании получават милиарди долари на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно", написа най-богатият човек в света в Twitter.
Мъск бе казал в петък, че SpaceX няма да може да плаща за Starlink в Украйна за неопределено време, като американската армия потвърди, че комуникира с компанията на милиардера относно финансирането на ключовата мрежа.
Дискусиите следват замесването на Мъск в публични спорове с украински лидери, които бяха ядосани от противоречивите му предложения за деескалация на конфликта, включваща признаване на руския суверенитет над Крим.
Starlink, съзвездие от повече от 3000 малки спътника в ниска околоземна орбита, е жизненоважно за комуникациите на Украйна за да се бори срещу инвазията на Русия.
SpaceX е дарила около 25 000 наземни терминала на Украйна, според актуализирана цифра, дадена от Мъск миналата седмица.

Станете почитател на Класа